Da li je monogamija recept za nesrećan život?

Kanadski Univerzitet Guleph sproveo je zanimljivo istraživanje o monogamnim odnosima, koje je pokazalo da ova vrsta odnosa ne donosi srećan život.

Naime, dokazali su da žene vremenom gube osećaj strastvene ljubavi i počinju da osećaju ljubav saosećanja, zbog čega se javlja neispunjenost u vezi.

Muškarci i žene vremenom gube interesovanje za seks

Istraživanje kanadskog Univerziteta Guelph pokazuje da se kod žena menja osećaj ljubavi. Od strastvene, ona se pretvara u ljubav saosećanja, odnosno umesto strasti sa partnerom razvijaju odnos nalik platonskom.

Monogamija ubija najbolje seksualne godine žene

Sigurno ste čuli da su muškarci na seksualnom vrhuncu u dvadesetim godinama, a žene tokom tridesetih i četdesetih. Ipak, žene koje su u tim godinama u monogamnim vezama, ističu da je njihov libido mnogo manji, što se ne poklapa sa naukom koja potvrđuje da bi tada trebalo da bude najjači.

Varanje je prirodno

Prema National Science Foundation, samo 3 do 5 odsto sisavaca je monogamno. Dosadašnja istraživanja su pokazala da monogamija u velikoj meri zavisi od hormona, zbog čega je nemoguće da su baš svi ljudi stvoreni za nju. Tako su neki jednostavno stvoreni za poliamoriju, dokazalo je ovo istraživanje.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još