FAP traži razumevanje za euro 5 standarde

PRIBOJ, 12. februara 2010. (Beta) - Kineski partner FAP-a nema motore sa "euro 5" standardima, a od oktobra prošle godine u Srbiji je obavezna ugradnja tih motora, i zato je pribojska fabrika zatražila od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava da dve godine bude oslobođena primene pomenute odluke.

U protivnom, dovela bi se u pitanje realizacija dogovora sa kineskim partnerom "Dong Feng" koji bi trebalo da u ovoj i narednim godinama preporodi zamrlu proizvodnju kamiona u Priboju.

Sklapanje vozila "Dong Feng" bi moglo da počne sredinom godine, ako naiđemo na razumevanje u pogledu standardizacije motora koje bi ugrađivali, rekao je novinarima Mirko Stojović, generalni direktor FAP-a.

Intenzivno razgovaramo sa kineskom firmom o montaži šest tipova kamiona, a jedan model kamiona te kompanije biće predstavljen na prolećnom sajmu vozila u Beogradu, dodao je Stojović. On je rekao i da se FAP suočava s teškoćama u proizvodnji vozila uz subvencije vlade, po nižim cenama i kamatama i po principu zamene "staro za novo".

Pogledajte još