Pisac iz senke

Misteriozno političko ubistvo u okolnostima u kojima se sudaraju terorizam, međunarodna špijunaža i vrh svetske politike, tema je novog filma oskarovca Romana Polanskog.

Sinopsis

Uspešni britanski pisac koji piše u ime drugih, kao pisac iz senke, pristaje da dovrši memoare bivšeg britanskog premijera Adama Langa. Piščev agent uverava ga da je to životna prilika. Međutim, projekat kao da je uklet od samog početka – između ostalog i zbog toga što je piščev prethodnik na projektu pisanja memorara, Langov bliski saradnik, nastradao u čudnim okolnostima. Pisac iz senke odlazi u kuću na ostrvu blizu istočne obale Sjedinjenih Država, kako bi tamo započeo pisanje. Na dan njegovog dolaska jedan britanski političar optužuje Langa da je odgovoran za nelegalno hapšenje osumnjičenih za terorizam, i za njihovu tajnu predaju CIA koja ih je mučila. Zbog ovog čina koji se smatra ratnim zločinom, novinari počinju da opsedaju kuću na obali u kojoj Pisac odseda sa Langom, njegovom suprugom i ljubavnicom. Pri tom, tokom rada na knjizi Pisac počinje da otkriva niz detalja koje Langa povezuju sa CIA i nazire da je na iste tragove naišao njegov nastradali prethodnik, u čijem se rukopisu možda nalaze ključne informacije. 

O filmu

"Pisac iz senke" snimljen je prema knjizi najprodavanijeg britanskog pisca Roberta Harisa, koji je knjigu adaptirao u scenario. Haris i Polanski su najpre planirali da snime film po Harisovom romanu "Pompeii", ali nakon što je taj projekat propao okrenuli su se bestseleru "The Gost". Sam Haris nagoveštava da je knjiga inspirisana likom i delom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i skorašnjom političkom istorijom Velike Britanije.

Mnogi su nakon pauze od pet godina, koliko je proteklo od "Olivera Tvista", poslednjeg filma Romana Polanskog, očekivali dramu, ali Polanski se na scenu vratio ovim napetim slojevitim političkim trilerom.

Završetak filma odužio se zbog hapšenja Romana Polanskog zbog optužnice iz 1978. godine, zbog čega je Polanski bio prinuđen da ostane u kućnom pritvoru. Film je ipak završen pre festivala u Berlinu gde je predviđena njegova zvanična premijera. Uz optužnicu koja ga prati već trideset godina, i ostatak života Romana Polanskog obeležen je tragedijom i kontroverzama. Kao dete preživeo je holokaust, a dok je gradio uspešnu holivudsku karijeru 1969. godine njegova trudna supruga, glumica Šeron Tejt, stradala je kao žrtva mračnog zločina.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.