Elektroinstalacije na Jurostaru bile nezaštićene

LONDON, 12. februara 2010. (Beta-AP) - Nezavisna komisija utvrdila je da brzi vozovi Jurostara nisu bili dobro pripremljeni za snežne uslove što je dovelo do kvarova na električnim instalacijama i višednevne blokade saobraćaja između Francuske i Velike Britanije uoči božićnih praznika.

U izveštaju komisije objavljenom u petak, navodi se da filteri na instalacijama nisu bili u stanju da spreče prodiranje vlage, što je dovelo do kratkog spoja i otkazivanja rada motora.

"Nema nikakve sumnje da su ti incidenti izazvani prodorom velike količine snega u lokomotive koji je potom kroz ventilaciju bio usisan do dela sa elektronikom", navodi se u izveštaju. Dodaje se da je iznenađujuće da elektronske komponente nisu bile zaštićene i izolovane, već je sneg po njima mogao da pada i da se nagomilava.

Komisija je zaključila da je u takvim kriznim situacijama nužno da postoji bolja komunikacija između kompanija Jurotunel i Jurostar. Zaključeno je takođe da je Jurostar morao bolje da informiše putnike o kašnjenjima i otkazivanjima pojedinih polazaka.

Pogledajte još