Veče Korzike na srpski način

Na početku večere, na splavu  "Leonardo", rekli su nam da je korzikanska kuhinja siromašna! Nismo im poverovali, i tek kad su počeli da donose specijalitete postalo nam je jasno na šta su mislili

Pod "siromašnom kuhinjom" Korzikanci podrazumevaju da se svi specijaliteti uglavnom prave od proizvoda koji rastu ili se proizvode na tom podneblju. Njihova kuhinja bi se mogla nazvati najboljim spojem italijanske i francuske. Hrana nije začinjena kao italijanska, a u toku same pripreme koristi se mnogo začinskih trava, kao što su timijan i majčina dušica. Pošto je oblast mediteranska u njihovoj ishrani je veoma zastupljena riba, ali i jela od svinjetine kao i veprovi i ostala divljač. 

Gosti s Korzike su nam objasnili da je jedno od njihovih omiljenih nacionalnih jela Polenta di Castagna koje se pravi od posebnog žirovog brašna, svinjske kobasice i jaja. Kažu da je tajna u mešanju ovih sastojaka. Od slatkiša kažu da obavezno treba probati Fiadone koje se sprema od jedne vrste pavlake koja se zove Brocain. 

Kao specijalitet sa Korzike imali smo priliku da probamo njihovu pršutu brine i sir. 

Pršuta se pravi od mesa planinskih koza. Suši se svega nekoliko dana, a pre služenja samo malo proprži u tiganju. Koziji sir je sličan francuskom bri, sočan je i mekan. Spada u vrstu veoma kvalitetnih i ima primese plave buđi. 

Imali smo prilike da degustiramo i vino Viva Korzika. U Srbiju se uvoze crvena i roze. Imaju oko 12,5 odsto alkohola, što znači da su malo jača. Ova vina ubrajaju se u sortu kvalitetnih, sa geografskim poreklom. Roze se dobro slaže uz laganija jela i salate, a crveno uz jela od mesa  i divljač. Na Korzici postoji posebna organizacija Apelacione Vin de Corse Controle koja objedinjuje sva vina proizvedena u toj regiji. Ona vodi računa o kvalitetu kao i čistoći svih lokalnih vina. 

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još