SRAMOTNO: Tužna, ali realna istina o gojaznim ženama

Naučnici su vezu između suvišnih kilograma i manjih plata objasnili ovako: Kada žena postane gojazna ona gubi šansu da dobije vidljiviji posao koji će joj doneti veću platu. Vrlo je prosto.

Nažalost, žene koje se smatraju gojaznim imaju veće šanse da dobiju najgore plaćene poslove, da rade najveći broj sati u delatnostima vezanima za kuću, pripremu hrane i negu dece.

- Rezultati su pokazali da poslodavci ne žele da zapošljavaju gojazne žene, jer ne žele da one predstavljaju njihovu kompaniju. Ipak, čini se da ovo ne važi za gojazne muškarce. Zato je ovo istraživanje vrlo važno. Vidimo šablon ponašanja kada su gojazne žene u pitanju, ali ne i kod muškaraca. Ponovo se javlja pitanje seksualne diskriminacije - tvrdi Dženifer Šinal, autorka studije.

Istraživanje je takođe pokazalo da gojazne žene često rade poslove koje niko ne želi, jer nemaju izbora.

Ustanovljeno je i da od poslova koji zahtevaju dosta lične interakcije sa mušterijama manje zarađuju krupnije žene, čak pet odsto manje od žena prosečne težine, a mogućnost za napredovanje im je gotovo onemogućena.

- Ovo je problem koji traje decenijama, ali sada se ne može ignorisati, jer je mnogo više gojaznih žena. Svi smo daleko teži. Problem se neće sam rešiti - zaključila je autorka studije.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još