Letnje "Tri zime" Festivalska publika potvrdila „hit“ status predstave

Drama je s velikim uspehom izvedena u Londonu, u Njujorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživela je nepodeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom, a do sada je izvedena gotovo pedeset puta sa gostovanjima u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu, na festivalu MESS u Sarajevu gde je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila nagradu za savremeni dramski tekst, nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje. Gostovala je i u Podgorici, na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a u sklopu dramskog programa 68. Dubrovačkih letnjih igara na repertoaru je još večeras, s početkom u 21:30.

Sinoćnja publika predstavu je budno pratila, upijajući radnju i svaki pokret glumaca, a posebno prateći svaku duhovitu doskočicu, kojih u ovoj predstavi nije manjkalo. Uz smeh, predstava je propraćena ovacijama. Iako tematski specifična, smeštena u različita perioda hrvatske istorije i to ne hronološki, pa je domaćoj publici sigurno bliža i razumljivija, predstava je naišla i na oduševljenje inostrane publike, koja ju je mogla pratiti uz titlove putem vip script aplikacije.

Reč je o drami koja prati sudbine snažnih žena iz 4 naraštaja povezanih 1 kućom, a Tena Štivičić je kao ishodište uzela priču iz vlastite porodice, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vreme Kraljevine Jugoslavije rodila vanbračno dete. Predstava se odvija, kako naslov kaže, kroz tri zime - 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sećanja. Osim izvrsnog teksta Tene Štivičić, sastav ansambla zagrebačkog HNK, garancija je sjajne predstave. Tu igraju Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glovatzki. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor muzike Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturg Mirna Rustemović, oblikovanje svetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

Pogledajte još