DRAMSKI PROGRAM 68. IGARA: Opet se igra ta Kafetarija

Prema delu "La Bottega del Caffe", jednoj od najuspešnijih drama italijanskog komediografa Karla Goldonija, u prevodu i adaptaciji Frana Čale na Dubrovački govor, i ova "Kafetarija" 21. veka pokazala, se dostojnom naslednicom čuvene predstave iz sedamdesetih godina prošlog veka. Prvobitna "Kafetarija" na Igrama premijerno je postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Marine Držića, a na repertoaru je trajala punih deset godina. Ova  predstava je hommagea svojoj prednjaci, a premijera je prikazana 31. jula 2016. na 67. Dubrovačkim letnim igrama.

Dve pretpremije i ukupno šest izvedbi, od kojih je poslednja dodata u program zbog izuzetnog interesovanja publike, bili su jasan znak da će Kafetarija zadržati na repertoaru i ove godine, na radost festivalske publike. Predstava je tada osvojila srca Dubrovčana, pamtljive replike i songovi predstave odzvanjali Su Gradom, A ove godine mogu i inostrani posetioci koji će predstavu pratiti na engleskom jeziku preko vipscript aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu.

Prema zamisli i realizaciji autorkee dramaturške Adaptacije sam dramaturginje Mire Muhoberac radnja "Kafetarije" dešava se upravo U ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama "Kafetarija" premijerno izvedena. Režiju potpisuje edna od najuglednijih hrvatskih filmskih i pozorišnih reditelja Vinko Brešan čije komedije redovno obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inostranstvu. Svoju je kafeteriju kafetijer Frano nazvao Divonom, prema starom imenu za Sponzu. Obradu muzike iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svetla Rade Stamenković.

Za izuzetno pozitivne kritike uveliko je zaslužan  Festivalski dramski ansambl, sastavljen od sjajnih glumaca koji su odlično usavršali i pevanjem i plesanjem. Frana kafetijera igra Nikša Butjer, gospođa Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj trgovac je Dživo, njegova žena Blage Marija Škaričić, Maro Martinović navodni konte Karlo, a njegova žena Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak ima ulogu Balarine Slađane, vlasnika kartašnice Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće, ostale uloge ostvarile su Nika Lasić kao dumnu, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan i Petar Puljić. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišiću i Stanku Kovačiću. Festivalski zbor, koji je uvežbala korepetitoricu Maja Marušić, sastoji se od članova pozorišne porodice Kolarin, Dubrovačkog komornog zbora i brojnih studenata, đaci i građani Dubrovnika.

Dramsku predstavu "Kafetarija" na 68. Igrama podržao je Tele 2, a na repertoaru je od utorka do četvrtka, 25., 26. i 27. jula ispred palata Sponza, odnosno kafetarije Divona, s početkom u 21:30 sati. Ulaznice za sve tri izvedbe su gotovo rasprodane.

Pogledajte još