Dan molitvi na Haitiju

PORT-O-PRENS, 12. februara 2010. (Beta-AP) - Na hiljade stanovnika Haitija okupilo se u petak u crkvama glavnog grada Port-o-Prensa da oda počast žrtvama katastrogalnog zemljotresa koji je pre tačno mesec danas razrušio tu karipsku zemlju i ubio više od 200.000 ljudi.

Crkve u Petionvilu, predgrađu Port-o-Prensa, bile su pune vernika, a spolja su postavljeni zvučnici kako bi oni na ulicama mogli da prate misu. Verske vođe su se okupile na verskoj ceremoniji kraj uništene predsedničke palate, kako bi odale počast mrtvima. Himne i gospel muzika ođekivale su apokaliptičnim krajolikom Port-o-prensa, između srušenih kuća i betonskih blokova sravnjenih sa zemljom.

"Ovaj dan je posvećen sećanju na sve one koje smo izgubili, ali i gledanju u budućnost. Moramo biti jedinstveni kao nacija", rekao je Persil Sent Luis (43). Među onima koji su 12. januara poginuli u zemljotresu jačine sedam stepeni Rihterove skale bilo je verskih vođa, misionara i učenika religijskih škola. Među stradalima je i arhiepiskom Port-o-Prensa Žozef Serž Mio.

Pogledajte još