Novi poglavar Češke katoličke crkve

PRAG, 13. februara 2010. (Beta) - Vatikan je za novog praškog nadbiskupa i primasa Češke katoličke crkve u nedelju imenovao Dominika Duku, biskupa iz Hradeca Kralove, sveštenika dominikanskog reda, javila je češka agencija ČTK.

Ustoličenje, prema kanonima Rimokatoličke crkve, mora da bude u roku od dva meseca od postavljenja. Vatikan i Češka katolička crkva dugo su tražili naslednika kardinala Miloslava Vlka na mestu praškog nadbiskupa uz koje je vezana i funkcija primasa.

Novog poglavara čekaju dva neprijatna i složena zadatka - da se konačno usaglasi sporazum sa Vatikanom, a pre svega definitivno reši restitucija crkvene imovine, što češkim političarima i velikodostojnicima ni za 20 godina tranzicije nije pošlo za rukom.

Izbor je pao na mlađeg među češkim biskupima, nekadašnjeg čelnika dominikanskog reda, sadašnjeg biskupa iz Hradeca Kralove na istoku Češke, Dominika Duku. O njegovoj diplomatskoj veštini u vodama politike svedoči i to da verovatno jedini u zemlji ima pođednako iskrene i srdačne odnose i sa bivšim predsednikom Vaclavom Havelom i sadašnjim Vaclavom Klausom.

Pogledajte još