Vladika Artemije mora da traži saglasnost

PRIŠTINA, 15. februara 2010. (Beta) - Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) privremeno razrešio, nije pod zabranom i može boraviti u eparhiji raško-prizrenskoj, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora te eparhije vladike Atanasija, objavljeno je na sajtu SPC.

Episkop Artemije može boraviti u sedištu ili drugom mestu ili manastiru ove ili druge eparhije SPC, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora ili pak nadležnog episkopa odnosno druge eparhije SPC, navodi se u saopštenju vladike Atanasija koga je Sinod SPC postavio za administratora Raško-prizrenske eparhije.

U saopštenju se podseća da je sveti arhijerejski Sinod na sednici razrešio vladiku Artemija upravljanja eparhijom raško-prizrenskom do okončanja pokrenutog kanonskog postupka i postavio vladiku Atanasija za adminsistratora te eparhije.

U porti manastira Gračanica u nedelju je došlo do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eperhije. Jedan od saradnika vladike Artemija rekao agenciji Beta da je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.