Broj spermatozoida vrtoglavo pada, ljudima preti izumiranje

Tim izraelskih istraživača sakupio je rezultate gotovo 200 naučnih studija, sprovedenih u periodu između 1973. i 2011. godine, a koji govore da se broj spermatozoida kod muškaraca u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu, prepolovio za manje od 40 godina, prenosi BBC.

Vođa tima, dr Hagai Levin kaže da je jako zabriut u vezi sa prognozama za budućnost. On je za BBC izjavio da ukoliko se ovakav trend nastavi, ljudskoj vrsti preti izumiranje.

- Ukoliko ne promenimo način na koji živimo, životnu sredinu i hemikalije kojima smo izloženi, vrlo sam zabrinut šta će nam se dogoditi u budućnosti. Na kraju možemo imati problem sa reprodukcijom uopšte, a možda i sa izumiranjem ljudske vrste - upozorava Levin.

S druge strane, značajan pad broja spematozoida nije zabeležen kod muškaraca u Južnoj Americi, Aziji i Africi, ali istraživači ističu da je nedovoljno studija sprovedeno na pomenutim kontinentima.

Levin je zabrinut da bi i na tim mestima u budućnosti moglo da dođe do pada broja spermatozoida kod muškaraca.

Naučnici koji nisu učestvovali u studiji, međutim, upozoravaju da je prerano donositi tako dramatične zaključke.

Profesor Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu ističe da iako nove studije smanjuju mogućnost greške, ne uklanjaju ih u potpunosti, te da zato treba biti oprezan u tumačenju rezultata.

- Ipak, ovo istraživanje predstavlja korak napred u vidljivosti podataka koji bi nam na kraju omogućili da definišemo bolje metode kako bismo istražili ovaj problem - rekao je Pejsi.

Ne postoje jasni razlozi za tako drastičan pad broja spermatozoida kod muškaraca, ali ga naučnici dovede u vezu sa izloženošću hemikalijama u pesticidima i plastici, gojaznošću, pušenju, stresu, načinu ishrane, pa čak i sa gledanjem previše televizije.

Levin poručuje da je zato neophodno da se hitno utvrdi zašto dolazi do pada u broju spermatozoida, i pronađe način da se ovakav trend preokrene

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.