Paralelne priče

Od Fernana Ležea, preko Žan Dibifea, Kurta Švitersa, Pjera Sulaža, Hansa Hartunga, Franka Stele, Endi Vorhola, Toma Veselmana... pa sve do Gilberta i Džordža, umetnost komunicira svojim univerzalnim jezikom spajajući ljude i prostore 

Tako je bilo i pre njih i biče uvek. Moderna umetnost je u tom smislu imala  i veći značaj ali i veću odgovornost - brzina kojom su ideje, ali i dela, putovala dovela je do toga da je u Evropi i Americi, umetnost postajala sve više i više paralelna priča.

Izložba Remek-dela iz kolekcije Muzeja moderne umetnosti, Sent Etjen, kojom Kulturni centar Beograda, kao prvom u nizu programa, obeležava 50 godina svoga rada, otvorena je svečano u Muzeju 25. maj, u subotu, 5. maja u 13.00.  Izložba je postavljena u tri galerijsko-izlagačka prostora, likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Muzeju 25.maj i Artget galeriji, i biće otvorena do 2. juna 2007. godine.

Beogradskoj publici predstavljeno je 60 radova velikana savremene i moderne umetnosti koji su deo bogate riznice prestižnog francuskog Muzeja Sent Etjen. Izložena dela nastala su u periodu od 30- tih godina prošlog veka do danas, a neka od njih biće po prvi put izložena izvan Muzeja Sent Etjen.

Ovaj kulturni događaj sezone organizovali su Kulturni centar Beograda povodom proslave svog jubileja, Muzej Sent Etjen, Francuski kulturni centar i Muzej istorije Jugoslavije, uz podršku Skupštine grada Beograda i Meridian banke Credit Agricole grupe kao generalnog sponzora kulturnog događaja sezone.

Izložbu su otvorili Ljiljana Cetinić, direktorka Muzeja 25. maj, Danica Jovović Prodanović, direktorka Kulturnog centra Beograda, Ognjen Medić, član Izvršnog odbora Meridian banke Credit Agricole grupe, Loran Heđi (Lorand Hegyi), direktor francuskog Muzeja Sent Etjen i kustos izložbe, Žan Fransoa Teral (Jean-François Terral), ambasador Francuske u Beogradu, Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Publika, koja je na otvaranje ove velike izložbe došla u, zaista, velikom broju, iskreno željna ovakvih događaja, pozdravila je velikim aplauzom govornike, koji su govorili ispred institucija koje predstavljaju, u znak zahvalnosti za uloženi rad i ljubav kako bi do realizacije ovog velikog projekta došlo. Otvaramo se prema svetu, dela velikih umetnika sada su nam sve dostupnija, a sledeći korak je da uzvratimo i da svetu pokazemo našu modernu umetnost, siguran sam da postoje galerije i publika koja bi rado videla naše stvaralaštvo. Do tog vremena uživajte u ovoj izložbi... i budite Paralelni.

Tekst i fotografije: Dragan Kljajić

 

Pogledajte još