STRUČNJACI SAVETUJU: Nemojte da brojite kalorije

Stručnjaci su do sada preporučivali da se redovno merimo, brojimo kalorije, vodimo računa o onom što jedemo i izbegavamo večere s prijateljima ako želimo da izgubimo kilograme. Međutim, nutricionista iz Australije Lindi Koen kaže da nas navike koje posmatramo kao dobre zapravo mogu odvesti u neželjenom smeru.

Koenova, koja je i sama imala višak kilograma, kaže da ako na vagi vidimo cifru koja nam se ne svidi, to nas može demotivisati i naterati da utehu potražimo u hrani. Zato predlaže da se uopšte ne merimo ili ako baš moramo, da upotrebu vage ograničimo na jednom nedeljno ili jednom mesečno.

Kaže da ne treba brojati kalorije, niti sve vreme razmišljati da li smemo da kombinujemo proteine sa ugljenim hidratima. Umesto toga, treba slušati šta telo traži.

Opsesija i griža savesti zbog nečeg što smo pojeli znakovi su lošeg odnosa prema hrani, zato, umesto ka savršenstvu, treba težiti ka ravnoteži. To znači da ne treba da izbegavamo večere sa prijateljima jer, mada ćemo verovatno više pojesti, na duže staze to će se isplatiti.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još