Iran postaje vojna diktatura

DOHA, 15. februara 2010. (Beta-AP) - Iran postaje vojna diktatura, izjavila je u ponedeljak u Dohi američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton.

Obraćajući se studentima na Univerzitetu Karnegi melon (Carnegie Mellon) u Dohi, Hilari Klinton je rekla da je iranska Revolucionarna garda stekla toliku moć da je praktično zamenila vladu. "Iran se kreće ka vojnoj diktaturi. To je naše viđenje", rekla je američka državna sekretarka.

Na pitanje o izgledima za poboljšanje odnosa sa Teheranom, američka državna sekretarka je odgovorila da SAD smatraju da je Iran prekršio međunarodne obaveze o korišćenju nuklearne tehnologije isključivo u miroljubive svrhe i da žali što ta zemlja nije prihvatila američke pozive za pregovore. "Nažalost, iranske vođe nisu odgovorile onako kako smo se nadali", rekla je Hilari Klinton.

Na pitanje jednog od studenata da li bi SAD bile prisutne u Iraku da ta zemlja nema rezerve nafte, Hilari Klinton je odgovorila da SAD žele normalne odnose sa iračkim vlastima, bez obzira na prirodne resurse.

Pogledajte još