PREMIJERA U NEDELJU: "Glembajevski svet" prvi put na Igrama

Ovo Krležino kapitalno delo prvi je put u istoriji na repertoaru Dubrovačkih letnjih igara, a prvi se puta njime bavi i reditelj Zlatko Sviben. Priča o Glembajevima je priča o ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknut od stvarnosti, ludacima, zatočenicima vlastite svesti i savesti, ubicama i varalicama. Radnja se odvija u 1913. godini uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije, no i danas, vek kasnije, oseća se kriza egzistencije, neodredivost sopstvenih identiteta i socijalnih previranja. Zlatko Sviben ugledni je hrvatski reditelj koji je od 1986. do 2004. bio u stalnom angažmanu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, gde je u više navrata, obavljao i dužnost direktora Hrvatske drame. Režirao je u velikom broju srpskih i inostranih pozorišta.

Tri puta mu je dodeljena Nagrada hrvatskog glumišta, među ostalima i za režiju predstave Unterstadt prema romanu Ivane Šojat-Kuči, s kojom je osvojio i Nagradu Vladimir Nazor, ali i nagradu Orlando u Dubrovniku prilikom gostovanja na Igrama 2013. godine. O tematici drame, reditelj i autor dramaturške prilagođavanja Zlatko Sviben je kazao kako je zatvoreni glembajevski svet 1 čvrsti mitski svet, svet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Porodice i spram Žene, ali isto tako i spram Smrti, stoga se u ovoj inscenaciji drame pojavljuje nemala povorka mrtvih duša. Osim pomenutih tema, prisutna je i ona socijalna, koja je danas u doba propadanja Agrokora ponovo aktuelna i dokaz da je takva propast, bukvalno preko noći, sasvim moguća.

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembajevi, Anja Šovagović Despot kao baronica Kasteli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović jeAngelika, Fabriczi je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmann, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, DŽon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro drobnice te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, muziku je komponovao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac.

Dubrovačke letnje igre zahvaljuju Umjetničkoj galeriji Dubrovnik na gostoprimstvu te Zagrebačkom kazalištu lutaka, Gradskom dramskom kazalištu Gavella i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te onom u Osijeku na pomoći i podršci u produkciji ove predstave, kao i Krašu - Bajadera koji je pružio finansijsku podršku za realizaciju ove produkcije. Kako se taj "zatvoreni glembajevski svet" uklopio u ambijent Umetničke galerije koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika će na 68. Igrama imati prilike saznati 6., 7., 8., 9. i 10. avgusta, svako veče s početkom u 21:30 sati

Pogledajte još