Više miliona ljudi na najvećim karnevalskim povorkama

BERLIN, 15. februara 2010. (Beta) - U Kelnu, Diseldorfu, Majncu i drugim većim nemačkim gradovima, pre svega na katoličkom zapadu zemlje, u ponedeljak je, po izuzetno hladnom vremenu, više miliona građana pratilo karnevalske povorke.

Samo u Kelnu je više od milion ljudi, uz ples i pesmu, pratilo karnevalsku povorku. U njoj je učestvovalo oko 12.000 maskiranih karnevalista koji su, sa više od stotinu kamiona, publici dobacivali slatkiše i sitne poklone. Prošle godine je iz karnavalske povorke građanima Kelna bačeno 150 tona slatkiša i sitnih poklona.

Karnevalski ponedeljak neradni je dan u više saveznih pokrajina na zapadu Nemačke. U pretežno evengelističkim istočnonemačkim federalnim jedinicama karneval se proslavlja tek od ujedinjenja 1990. godine, a i to uglavnom samo po školama i dečjim vrtićima.

Karnervalska sezona, ili kako je Nemci zovu "peto godišnje doba", u Nemačkoj počinje 11. 11. u 11.00, a okončava se u takozvanu "pepeljavu" sredu posle karnevalskog ponedeljka, koja pada 46 dana pre Uskrsa, kada za vernike počinje veliki post.

Pogledajte još