Više miliona ljudi na najvećim karnevalskim povorkama

BERLIN, 15. februara 2010. (Beta) – U Kelnu, Diseldorfu, Majncu i drugim većim nemačkim gradovima, pre svega na katoličkom zapadu zemlje, u ponedeljak je, po izuzetno hladnom vremenu, više miliona građana pratilo karnevalske povorke.

Samo u Kelnu je više od milion ljudi, uz ples i pesmu, pratilo karnevalsku povorku. U njoj je učestvovalo oko 12.000 maskiranih karnevalista koji su, sa više od stotinu kamiona, publici dobacivali slatkiše i sitne poklone. Prošle godine je iz karnavalske povorke građanima Kelna bačeno 150 tona slatkiša i sitnih poklona.

Karnevalski ponedeljak neradni je dan u više saveznih pokrajina na zapadu Nemačke. U pretežno evengelističkim istočnonemačkim federalnim jedinicama karneval se proslavlja tek od ujedinjenja 1990. godine, a i to uglavnom samo po školama i dečjim vrtićima.

Karnervalska sezona, ili kako je Nemci zovu “peto godišnje doba”, u Nemačkoj počinje 11. 11. u 11.00, a okončava se u takozvanu “pepeljavu” sredu posle karnevalskog ponedeljka, koja pada 46 dana pre Uskrsa, kada za vernike počinje veliki post.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.