Kako smanjiti dečju gojaznost?

Svetska zdravstvena organizacija želi da smanji broj gojazne dece u svetu, a prvi u akciju kreće "Robert Vud Džonson", najveći privatni fond u Americi za projekte javnog zdravstva, koji je za to izdvojio 500 miliona dolara

To je mnogo novca ali Fondacija saopštava da je to jeftino u poređenju sa oko 14 milijardi dolara koja se svake godine potroši za lečenje dece sa prekomernom težinom.

Dečja gojaznost predstavlja problem širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je u svetu najmanje 20 miliona dece mlađe od pet godina gojazno ali su ti podaci stari dve godine tako da je stvarni broj, verovatno, još veći.

Gojaznost je najveći zdravstveni problem u SAD i, sudeći prema nalazima Fondaciji "Robert Vud Džonson", poprima razmere epidemije. Prema njenim podacima, više od jedne trećine američke dece i tinejdžera je gojazno, gotovo predebelo. To je skoro 25 miliona dečaka i devojčica.

Gojazna ili deca s prekomernom težinom  izložena su većem riziku da obole od srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa ili raka kasnije u životu, a imaju i veće šanse da umru ranije ili postanu invalidi. Doktorka Risa Lavisu-Morej, predsednica Fondacije, naglašava da je Fondacija spremna da potroši 500 miliona dolara kako bi preokrenula taj zabrinjavajući trend do 2015. godine.

"Želimo da to bude poziv za akciju. Uz pomoć vlade, školskih administratora, roditelja, zajednice, da se svi okupimo i pronađemo jednostavno rešenje" - naglasila je ona.

Škole će biti ohrabrivane da obezbede zdravije obroke – da bi se smanjila dostupnost "brzoj hrani" bogatoj šećerom i mastima i da bi se deca motivisala da budu fizički aktivnija kako bi smanjila višak kilograma. Projekat bi mogao da bude nazvan, na primer, "Šetnje sredom" - kada bi svaki đak osnovne škole trebalo da se prošeta posle ručka.

Učiteljica Henrijeta Sprauls tvrdi da deca jedva čekaju neku rekreaciju. "Svaki put kada me vide pitaju me da li mogu da preskaču konopac"...

Pre četiri godine, na primer, zdravstveni zvaničnici u Arkanzasu odlučili su da nešto mora da se preduzme posle suočavanja s problemom gojaznosti u toj državi. Doktor Džo Tompson je nadležan za javno zdravlje u ovoj američkopj državi i i ukazuje: "Kada vidimo da bolesti odraslih počinju da se pojavljuju kod dece, ne možemo a da ne preduzmemo akciju".

Profesorka Kejt Tomas Ejub nada se da će novac pomoći da deca i njihovi roditelji promene navike u ishrani. "Nadam se da će motivisanje roditelja takođe biti deo toga zato što možemo da radimo sve što želimo u zajednici, u školi i institucijama, to je dobro, ali će biti bez pravog efekta ako se ne promene navike i u kući i porod" - tvrdi ona.

Uzimanje hrane koja sadrži mnogo šećera i masti a sa malo hranljivih vrednosti postalo je globalni problem. Takođe, to je i život bez mnogo kretanja. Zbog toga što nema opštih standarda za dečju gojaznost, SZO trenutno usavršava ono što je nazvano "Tabela preporuka za rast" za školsku decu i adolescente.

Svetska zdravstvena organizacija želi da smanji dečju gojaznost do 2015. godine a Fondacija "Robert Vud Džonson" se nada da će do tada sve američke porodice živeti zdravijim životom.

(Fonet)

Pogledajte još