Karadžić traži dokaze o švercu oružja

HAG, 15. februara 2010. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić u ponedeljak je ponovo od Haškog tribunala zatražio da obaveže Nemačku, Francusku, Hrvatsku i Iran da mu dostave dokumente o naoružavanju bosanskih Muslimana od 1992. do 1995. i uzrocima eksplozija na pijaci Markale.

Predstavnici tih država odgovorili su da te dokumente nemaju ili da ih ne mogu obelodaniti zbog nacionalne bezbednosti. Karadžić je u sudnici potvrdio da je on, zajedno sa vrhom Vojske Republike Srpske, u leto 1995. doneo odluku o napadu na Srebrenicu. Za zločine počinjene u BiH rekao je da ih "nisu naredili komandanti, naredio ih je bes".

Tokom rasprave, u kojoj su učestvovali predstavnici navedenih država, Karadžić je tvrdio da su te zemlje i SAD - uz "saučesništvo" međunarodnih snaga i humanitarnih organizacija - bile umešane u organizovano snabdevanje oružjem Armije BiH, kojim je kršen embargo UN.

Na primedbu nemačkog ambasadora Tomasa Lojfera da traženi dokumenti "nisu relevantni" za optužnicu, Karadžić je uzvratio da su dokumenti vrlo bitni zato što će "pokazati da su zemlje UN kršile embargo na oružje i da je narušena neutralnost UN" time što je Unprofor podržavao jednu zaraćenu stranu.

Pogledajte još