Svakodnevne navike koje će vam sigurno pomoći da smršate!

S obzirom da gubitak kilograma kao cilj zahteva svakodnevnu posvećenost, mi smo za vas u ovom tekstu pripremili osvrt na sve ono što vam može biti od pomoći u ostvarivanju tog cilja, kako biste svakog dana bili usredsređeni i dosledni.

Pročitajte u nastavku koje dnevne navike će vam pomoći u nameri da smršate.

1. Potrudite se da u svaki svoj obrok uključite proteine, vlakna i zdrave masti kako biste lakše držali u normali nivo šećera u krvi. Dakle, birajte cela zrna žitarica, mahunarke, avokado, orašaste plodove, maslinovo ulje itd. Ovako izbalansirani obroci će vas takođe znatno duže držati sitima.

2. Uključite obavezno i veganske obroke u svoj dijetalni program, iako ih možda inače ne praktikujete – dokazano je da su odlična opcija za mršavljenje, jer imaju nisku kalorijsku vrednost, a hranljivi su i bogati vlaknima, što i te kako pogoduje vašem cilju. Nutricionisti ove obroke preporučuju za užinu, na primer u vidu smoothie-ja od spanaća, pa čak i za doručak, jer daju energiju za početak dana. Možete ih praktikovati i za večeru, a naš predlog su fetućini sa šargarepom.

3. Planirajte svoj dnevni jelovnik unapred - verujte, ovo je ključno ako želite da budete dosledni i disciplinovani i da ne posegnete za prvim na šta naiđete u frižideru.

4. Sportska aktivnost je nezaobilazna! Preporučujemo da na nedeljnom nivou svoju rutinu treninga izbalansirate na sledeći način: 2-3 puta nedeljno trening snage - kako biste izgradili mišiće koji će vam pomoći u lakšem sagorevanju kalorija tokom vežbanja, 2-3 puta u toku nedelje kardio trening i jedan do dva dana odmora da bi vam se telo oporavilo od napora, a mišići regenerisali.

Ilustracija/Pixabay

 

5. Da se još jednom vratimo na zastupljenost vlakana u ishrani - veoma su važna kako bi vaš metabolizam dobro funkcionisao i bio brži, a preporučeno je da dnevno unesete u sklopu obroka 30 g vlakana.

6. Vodite računa da spavate dovoljno i da taj san bude kvalitetan - dokazano je da oni koji spavaju loše mogu godišnje na račun toga da se ugoje 3 kilograma!

7. Obavezno pijte što više vode kako bi vaše telo bilo hidrirano, a metabolizam što funkcionalniji. Posebno vodite računa da popijete čašu-dve vode neposredno pre obroka, da dok jedete ne pijete ništa, kao i da sačekate posle jela da prođe pola sata, pa tek onda da popijete vodu.

8. Zlatno pravilo: Jedite dok se ne osetite 80 % sitim - to je idealna količina hrane da ne osećate nakon obroka glad, a da ne budete prenatrpani hranom.

Iako verujemo da vam je sve ovo načelno već bilo poznato, preporučene navike koje pomažu u gubitku kilograma skupljene ovako na jednom mestu treba da vam služe kao organizacioni vodič u vašem planu mršavljenja.

Izvor: Mogu Ja To Sama

 

Pogledajte još