Sablikovoj zlato u brzom klizanju

BEOGRAD, 15. februara 2010. (Beta) - Čehinja Martina Sablikova osvojila je zlatnu medalju u brzom klizanju na 3.000 metara, pošto je stazu prešla za četiri minuta, dve sekunde i 53 stotinki.

Nemica Štefani Bekert osvojila je srebrno odličje, pošto je imala dve sekunde i devet stotinki zaostatka za 22-godišnjom pobednicom.

Treće mesto i bronzu je sa 2,31 sekundu zaostatka za novom šampionkom osvojila 11 godina starija Kristina Grouvs, koja je domaćinu takmičenja Kanadi donela drugu medalju sa Zimskih olimpijskh igara u Vankuveru.

Šveđanka Šarlot Kala osvojila je zlatnu medalju u skijaškom trčanju slobodnim stilom na stazi od 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru.

Kala je vodila od samog početka i trku završila za 24 minuta i 58,4 sekunde.

Srebrnu medalju osvojila je dvostruka olimpijska šampionka iz Torina 2006. godine, Kristina Smigun-Vehi iz Estonije sa 6,6 sekundi zaostatka.

Treće mesto zauzela je Norvežanka Marit Bjergen sa 15,9 sekundi zaostatka za 22-godišnjom Šveđankom. Bjergenova je srebrna odličja osvajala i u Torinu i 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

"Osećam se ludo. Ne mogu da verujem da sam olimpijska prvakinja", istakla je posle meča Šarlot Kala.

Liderka Svetskog kupa i dvostruka svetska šampionka Justina Kovalčik iz Poljske trku je završila na tek petom mestu.

Francuz Džejson Lami Šapua osvojio je zlatnu medalju u nordijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Vankvueru.

Šapua je do zlata stigao pošto je bio peti u oba elementa nordijske kombinacije, skijaškom trčanju i skijaškom skoku.

Francuski takmičar je stazu prešao za 25 minuta, sekundu i jednu stotinku, a osvojio je i 124 poena zahvaljujući skoku što mu je vreme uvećalo za dodatnih 46 sekundi. Konačni rezultat pobednika tako je iznosio 25 minuta i 47,1 sekundu.

Srebrnu medalju osvojio je Džoni Spilejn iz SAD, koji je od 23-godišnjeg Francuza, vodećeg u Svetskom kupu, bio bolji u skoku (124,5), ali je ukupno zaostao za svega četiri stotinke.

Treće mesto zauzeo je Italijan Alesandro Pitin, koji je bio najbrži u trčanju (24.59,9), ali je imao gori skok (123,5), pa je zaostao za dodatnih četiri stotinke, ukupno osam iza pobednika.

Blizu medalje bio je i četvrtoplasirani Tod Rodvik iz SAD, koji je ostvario sekundu i po slabiji rezultat od osvajača zlatne medalje. Ostali takmičari imali su zaostatak veći od 10 sekundi.

Pogledajte još