Devet godina od napada na autobus Nišekspresa

PRIŠTINA, 16. februara 2010. (Beta) - U utorak se navršava devet godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva, u kome je ubijeno 12, a povređeno 40 Srba.

Zastupnik porodica oštećenih u postupku koji je vođen pred kosovskim pravosuđem Živojin Jokanović rekao je agenciji Beta da taj slučaj ne bi smeo da bude zatvoren dok se ne otkriju počinioci. On je ocenio da izostanak odgovora o organizatorima i počiniocima napada govori o postojanju ozbiljne opstrukcije u kosovskoj policiji i tužilaštvu.

Za napad na putnike autobusa "Nišekspres" jedini je bio optužen kosovski Albanac Fljorim Ejupi. On je u maju 2001. godine pobegao iz zatvora u američkoj vojnoj bazi "Bondstil", ali je 2004. godine ponovo uhapšen u Tirani i vraćen na Kosovo. Ejupi je u prvostepenom postupku bio i osuđen za teroristički napad, ali je konačnom presudom Međunarodnog veća Vrhovnog suda Kosova oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza.

Autobus "Niš ekspresa" u kome su bili Srbi raseljeni s Kosova koji su krenuli na zadušnice, naišao je 16. februara, 2001. godine na eksplozivnu napravu postavljenu na putu u blizini sela Livadice. U napadu je poginulo deset osoba, a kasnije su još dve preminule od povreda. Na mestu napada nije postavljeno nikakvo spomen-obeležje.

Pogledajte još