Bahanatkinje

Euripidova tragedija u režiji Stafana Valdemara Holma, do skora dugogodišnji direktor prestižnog Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Stokholma i jednog od vodeći evropskih reditelja  biće premijerno izvedena 19. februara u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta
 
Bahantkinje u viđenju Stafana Valdemara Holma sadrže šekspirovski momenat u kojem, nema tragedije bez komedije.
- Komični i zabavni delovi postoje upravo da bi tragediju na kraju učinili još strašnijom… Bahantkinje su napisane na Balkanu i za mene one imaju mnogo više zajedničkog sa ovim delom Evrope, nego sa hladnim delom odakle ja dolazim. Bergman je dva puta režirao ovaj komad, ali oba pokušaja nisu bila naročito dobra, zbog glumaca koji jednostavno nisu mogli da se poistovete sa tim -kaže Holm.

Glavne uloge u Bahanatkinjama tumače: Nenad Stojmenović, Marko Nikolić, Tanasije Uzunović, Igor Đorđević, Slobodan Beštić, Radmila Živković, Daniela Kuzmanović, Nela Mihailović, Jelena Helc, Stela Ćetković.

Pored Holma u autorskom timu predstave su, još tri gosta iz Švedske - scenograf i kostimograf Bente Luke Miler, Torben Lendorf koji potpisuje dizajn svetla i Vesna Stanišić koja prevodi na švedski.

Pogledajte još