Stranci u Atomskoj banji

Atomska banja Gornja Trepča nedavno je, rešenjem Privrednog suda u Čačku, postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju, a proteklih godina ovo mesto sve više posećuju i stranci.

Posle potpisivanja ugovora sa ruskim turoperaterom o dolasku turista iz Rusije, dve gošće su u sopstvenoj režiji već stigle u Gornju Trepču, a po prvi put boravi i gost iz Libije.

Najavljeni su turisti iz Hrvatske, a ozbiljni pregovori se vode sa italijanskim i engleskim turoperaterima.

Ruskinje Larisa Kotova i Elena Konovalova, profesorke Novog univerziteta iz Moskve, koje imaju zdravstvenih problema sa kičmom i leđima, posle nekoliko dana boravka u Trepči osetile su blagodeti banjske vode i terapije.

"Prijatelji su pre dva meseca na putu iz Crne Gore slučajno svratili u banju i bili oduševljeni. Pošto su nam preneli svoje utiske, odlučile smo da dođemo u Srbiju. Došle smo na dve nedelje, ali ćemo verovatno opet doći u banju", rekla je Kotova.

"Znamo još ljudi u Rusiji koji imaju sličnih problema i sigurno će naša preporuka dovesti još Rusa u banju. Uverene smo da će i rezultati biti odlični, kada završimo sa lečenjem", izjavila je Konovalova.

Libijac Ali Abu Sada, inače inženjer u Direkciji za puteve te zemlje, za ovo mesto je čuo od poslovnih partnera iz Čačka.

"Imam diskus herniju i dešavalo se da ne mogu da hodam. Posle samo nekoliko dana ovde osećam se zaista dobro. Ovde su svi veoma pažljivi i ljubazni prema gostu."

Generalni direktor "Atomske banje" Zoran Kaplanović izjavio je FoNetu da je registracija specijalne bolnice za rehabilitaciju još jedna potvrda kvaliteta lečilišta.

"Kada završimo pregovore sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravlja Republike Srbije, omogućićemo našim gostima da borave u banji na osnovu lekarskog uputa", najavio je on.

Prema njegovim rečima, Atomska banja Gornja Trepča, odnosno lekovitost njena dva izvora je nešto što je poznato već dugo vremena i van granica naše zemlje.

"I ove godine radićemo na poboljšanju kvaliteta uslova, profesionalizmu i prijateljskom odnosu, pre svega. Banja zaslužuje da njeni gosti, pored rehabilitacije imaju mogućnost da rehabilituju svoju dušu. Razmišljamo i o povećanju kapaciteta", rekao je Kaplanović.

Direktorka Specijalne bolnice Lidija Obradović-Bursać naglasila je da je od izuzetnog značaja to što je Atomska banja dobila Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju, prvenstveno zbog povezivanja sa drugim institucijama, ali i zbog samih pacijenata.

Bolnica je organizovana po svim merilima i propisima, koji propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti i poseduje kadar i opremu koja to zahteva, rekla je ona.

Prošle godine u Gornjoj Trepči boravilo je oko 11.500 gostiju, što je 18 odsto više nego prethodne godine, a od tog broja oko 1.200 ih je bilo iz drugih zemalja, najviše iz
Skandinavije, kao i sa Novog Zelanda, iz Australije, Kanade i Amerike.

Potpisan je ugovor o organizovanom boravku pacijenata sa nadležnima iz distrikta Brčko, kao i sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze iz Slovenije.

Atomska banja Gornja Trepča osnovana je 1955. godine i jedna je od veoma retkih u svetu koja pomaže obolelima od multiple skleroze. 

Fonet
16. februar

Pogledajte još