SPREČITE PREJEDANJE, a evo i kako!

Dr Brajan Vonsink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu u SAD tvrdi da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja i te kako utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.

- Na primer, ako se beli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svesnim veličine porcije. Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane – kaže Vonsink i daje nam nekoliko saveta o kontroli naših navika u ishrani:

Jedite polako i koristite ružičasti tanjire

Koristite tanjire neke umirujuće boje kao što je bledoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.

Ugljene hidrate poslužite na plavoj podlozi

Ako ste skloni preteranom unosu ugljenih hidrata nemojte ih posluživati na belim tanjirima. Umesto toga koristite one plave, crvene ili crne boje.

Male činije zamenite velikim

Teorija o malim činijama je mit, tvrdili su istraživači sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Međutim, nakon eksperimenta s kokicama, zaključili su da su učesnici jeli više kada su koristili manje činije. Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.

Prestanite da jedete između obroka

Pogrešna užina (kao što je ona sa visokim procentom šećera) ili prevelika porcija mogu da dovedu do gojenja. Ako nešto želite da sačuvate za užinu, uvijte tu poslasticu u foliju. Tako nećete vizuelno doći u iskušenje.

Jedite manju porciju deserta u činiji suprotne boje

Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u činiji tamne boje, ili sladoled od čokolade u beloj činiji. Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju.

 

Izvor: zena.blic.rs

Foto:

pixabay.com

Pogledajte još