Luštica Bay i KotorArt: Koncert Miloša Karadaglića posvećen vatrogascima

Zahvaljujući partnerstvu Međunarodnog festivala KotorArt i Luštice Bay-a koncert poznatog gitariste, prvi nakon jednogodišnje pauze održan je pod nazivom "Miloš Invites" u okviru šesnaestih "Don Brankovih dana muzike" a sa Karadaglićem su nastupili sopranistkinja Pumeza Mačikiza i kvartet "Strings Attached".

Koncert je inače posvećen vatrogascima i svim drugim učesnicima koji se svakodnevno bore sa vatrenom stihijom na Luštici. Zvanicama na koncertu je podeljen spisak imena do kojih se moglo doći u nadležnim vatrogasnim službama.

- Moji saradnici će vam sada podijeliti listu sa imenima onih građana do kojih smo mogli doći. Ponavljam - ona nije potpuna. To su imena vatrogasaca koji su branili i dalje brane ovaj prostor ljepote i sklada koji ničim, osim pukom srećom nismo zaslužili. Odbranilili su Lušticu a sa njom i Lušticu Bay. Nijedan život nije izgubljen, a mogao je biti. Molim vas, ponesite taj list papira kućama, sa programom večerašnjeg koncerta i emocijama koje u vama probudi muzika, i sačuvajte sve kao jedinstven sadržaj ovog događaja i ovog prostora, mjesta i trenutka, kao svjedočanstvo nedovoljne zahvalnosti - rekao je umetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović.

Prema njegovim rečima, kultura nam treba da bismo znali ko smo i odakle smo, da bismo u mirnodopskim uslovima razvijali talente i društvo i nove i stare gradove u kojima svaki pojedinac može da pronađe svoje mesto pod Suncem, da proživi smislen ispunjen život, nadovezujući se na tradiciju, gradeći budućnost, živeći sadašnjost. I sve to, poštujući druge.

- Ali džaba nam kultura ukoliko ne znamo da cijenimo žrtvu onih koji je brane svojim životima. Kultura zahvalnosti, nikad dovoljno izražena u duhu ovdašnjeg presrećnog a te sreće nesvjesnog čovjeka, jeste ono za što vas pozivam da večeras ispratite najjačim aplauzom. Živjeli oni koji gase vatre koje nam prijete, svi oni koji su čuvari plamena naših prirodnih ljepota, života, kulture, istorije, tradicije, umjetnosti, čuvari trajanja na ovim prostorima! Večeras, u ime umjetnosti: od srca im hvala! - rekao je Martinović.

Izvršni direktor Luštice Development, Daren Gibson podsetio je da kompanija nije samo puki graditelj gradova već kreator zajednica.

- Svaka godina je posebna u razvoju projekta Luštica Bay, ova možda više, jer donosi uzbuđenje, novu energiju zato što konačno možemo da vidimo fizičko ostvarenje planova i to je ono na šta su mi ljudi ukazali da sve što je bilo planirano postaje stvarnost. Međutim, ova sezona za nas nije bila bez izazova, pre svega u vidu požara koji su pogodili poluostrvo Luštica ali uspevamo da se izborimo - rekao je Gibson.

Fascinantna scena na obali u Luštica Bay-u, brojna publika koja je nestrpljivo iščekivala nastup poznatog gitariste, te njegovi prijatelji, sopranistkinja Pumeza Mačikiza i kvartet "Strings Attached" priredili su jedinstven koncertni događaj tokom kog su se smijenjivali različiti muzički žanrovi.

Koncert u Luštici Bay je jedini koncert Miloša Karadaglića ove godine jer je zbog izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture festivalu, otkazan koncert planiran na Letnjoj sceni u Kotoru.

Južnoafrička zvezda u usponu, sopranistkinja Mačikiza, ekskluzivac izdavačke kuće za umetničku muziku "Decca Classics", kvartet "String Attached" iz Beograda koga čine vodeći orkestarski muzičari iz regiona i Karadaglić duže od sat vremena priredili su raznovrstan izbor muzike. Nekoliko stotina zvanica imalo je priliku da na obali, ispod zvezda, uživa u "muzičkoj šetnji" od najprefinjenijih gitarskih komada do arija italijanske opere, kompozicija britanskih "Bitlsa" te afričkih pesama. Oduševljena publika je dugim aplauzom na binu nekoliko puta vratila umetnike koji su joj priuštili nesvakidašnji događaj.

Sponzori koncerta su Luštica Bay i "Sava" osiguranje, kao i vinarija "13. jul – Plantaže".

Autor: Nadlanu.com
Foto: Luštica Bay/Zoran Radonjić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.