Princ Filip i Danica Marinković venčaće se 7. oktobra u Sabornoj crkvi

Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina i princeza Marija da Glorija od Orleansa i Bragance saopštili su javnosti prošlog meseca da se princ Filip verio gospođicom Danicom Marinković.

Princ Filip rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. On je brat blizanac Nj.K.V. Kraljevića Aleksandra i drugi u redu nasleđa Prestola (posle Princa Naslednika Petra). Sin je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Kraljević Filip je unuk Nj.V. Kralja Petra II i Nj.V. Kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu Nj.V. grčki Kralj Konstantin, Nj. V. španska Kraljica Sofija i Nj. K. V. Vojvotkinja od Kalabrije.

Nj.K.V. Princ Filip živeo je u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa svojim bratom blizancem Princom Aleksandrom krenuo je prvo u obdanište u Sevilji u Španiji. Sa osam godina Nj.K.V. Princ Filip je 1990. godine postao učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. Godine 2000. Princ Filip maturirao je na Kraljevskoj Školi u Kanterberiju u Engleskoj, gde je postigao odlične rezultate.

Princ Filip je diplomirao na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odseku za društvene nauke i posle toga je radio za Landsbanki u London Sitiju. Završio je École hôtelière de Lausanne (EHL) u Švajcarskoj i radio u hotelu Ritz u Londonu. Princ Filip je radio za IKOS, renomirani globalni hedž fond, na Kipru. Trenutno radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima u Londonu. Princ Filip govori engleski, španski i francuski, i nastavlja da uči srpski jezik.

Princ Filip je ljubitelj surfinga, snoubordinga, fudbala i vežbanja. Godine 2010. je istrčao Atinski maraton, 2011. Beogradski polu-maraton, a 2014. Londonski maraton. Interesuju ga slikarstvo, finansijska tržišta, muzika i meteorologija. Pre 5. oktobra 2000. godine posetio je Srbiju i Bosnu. Princ Filip i Kraljevska porodica nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine.

Danica Marinković rođena je u Beogradu 1986. godine. U Parizu živi od 1992. Celokupno školovanje završava u Parizu gde diplomira grafički dizajn na Akademiji primenjenih umetnosti, takodje paralelno završava studije Slavistike na Univerzitetu Sorbona-Pariz.

U Londonu završava Master studije grafičkog dizajna i vizuelne komunikacije na Chelsea College of Art and Design- University of the Arts of London. Od tada je profesionalno i privatno ostala na relaciji Beograd-Pariz-London.

Poznatija pod umetničkim imenom Dana MAAR, pored osnovne profesije grafičkog dizajna, kreativno se izražava kao kolažista. Ona svoj već prepoznatljiv stil manifestuje kroz kolaže koje stvara, aktivno izlaže samostalno i učestvuje na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i salonima čime postaje deo kulturnog miljea Beograda i Pariza. Posebno se ističu samostalne izložbe u Beogradu: u Ustanovi Kulture Parobrod 2015.godine, u New Moment galeriji 2013.godine, u galeriji Atrijum Biblioteke Grada Beograda 2011. godine, u Supermarket concept store-u 2010.godine, kao i u Galeriji Ozone 2008.godine. Učestvuje na Majskom Salonu u Beogradu 2011. a zatim i 2013. godine.

Dok u Parizu izlaže u Galerie Origines i Galerije Artessepia, u okviru manifestacije Carré Rive Gauche, St Germain des Près 2007. i 2008. godine. Njeni kolaži izlagani su i na Bienalu Savremene Umetnosti u Parizu 2008. i 2010 i 2014. godine. Član je ULUPUDS-a (Udruženje Likovnih Umetnika Primenjenih Umetnosti i Dizajnera Srbije) u Dizajn sekciji, od 2010. godine.

Pored mnogobrojnih realizovanih projekata u okviru osnovne profesije grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, ističe se celokupan vizuelni identitet za projekat, ižlozbu i publikaciju "Portreti Arhitekata- Retrospektiva članova Arhitektonske sekcije Ulupuds-a 1953-2010", za koju dobija nagradu BINA - za Arhitektonski dogadjaj 2010.godine, kao i Plaketu Majskog Salona 2011. godine.

Danica je ćerka našeg čuvenog slikara Milana Marinkovića – Cileta i Bebe Marinković.

Pogledajte još