Tomislav Nikolić novi predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD, 8. maj 2007. (Beta) - Nakon 15 sati rasprave, Skupština Srbije izabrala je, rano jutros, Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke za predsednika parlamenta.

Za Nikolića su glasala 142 poslanika iz SRS-a, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Predlog Demokratske stranke da Milena Milošević bude predsednik parlamenta podržalo je 99 poslanika iz te stranke, G17 Plus, Liberalno-demokratske partije i stranaka manjina.

Troje poslanika bilo je uzdržano.

Poslanici su glasali javno, prozivkom, posle 15 sati rasprave u nastavku konstitutivne sednice, započete još 14. februara. Poslaničku raspravu obeležili su oštri verbalni sukobi, uvrede i brojne replike.

Nakon što su proglašeni rezultati glasanja, Nikolić je preuzeo predsedavanje sednicom od poslanice SPS-a Borke Vučić koja je to činila kao najstariji poslanik saziva.

On je zahvalio poslanicima, uputivši poziv "i onima koji su odbili da prisustvuju glasanju" da dođu u 14 sati na nastavak sednice.

Za vreme prebrojavanja glasova i "priomopredaje" dužnosti predsednika parlamenta, u sali nisu bili prisutni poslanici Demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i G17 Plus.

"Nisam opasnost za Srbiju, svi ćete mi biti potpuno jednaki", poručio je on, dodavši da će to biti "najdemokratskija skupština" do sada.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.