Tomislav Nikolić novi predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD, 8. maj 2007. (Beta) – Nakon 15 sati rasprave, Skupština Srbije izabrala je, rano jutros, Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke za predsednika parlamenta.

Za Nikolića su glasala 142 poslanika iz SRS-a, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Predlog Demokratske stranke da Milena Milošević bude predsednik parlamenta podržalo je 99 poslanika iz te stranke, G17 Plus, Liberalno-demokratske partije i stranaka manjina.

Troje poslanika bilo je uzdržano.

Poslanici su glasali javno, prozivkom, posle 15 sati rasprave u nastavku konstitutivne sednice, započete još 14. februara. Poslaničku raspravu obeležili su oštri verbalni sukobi, uvrede i brojne replike.

Nakon što su proglašeni rezultati glasanja, Nikolić je preuzeo predsedavanje sednicom od poslanice SPS-a Borke Vučić koja je to činila kao najstariji poslanik saziva.

On je zahvalio poslanicima, uputivši poziv “i onima koji su odbili da prisustvuju glasanju” da dođu u 14 sati na nastavak sednice.

Za vreme prebrojavanja glasova i “priomopredaje” dužnosti predsednika parlamenta, u sali nisu bili prisutni poslanici Demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i G17 Plus.

“Nisam opasnost za Srbiju, svi ćete mi biti potpuno jednaki”, poručio je on, dodavši da će to biti “najdemokratskija skupština” do sada.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.