Psi za otkrivanje raka

SAN ANSELMO, 15. februar 2010. (FoNet) - Dobro istrenirani psi mogu njuškanjem da otkriju rak pluća ili rak dojke gotovo isto tako efikasno koliko je to moguće utvrditi skenerom.

Istraživanja su pokazala da je detekcija kancera na ovaj način moguća čak u ranijem stadijumu bolesti u kojem medicinski aparati ne otkrivaju simptome kod obolelih.

Kako prenosi časopis Nju sajentist, ispitivanja su pokazala da su psi sposobni da nanjuše i simptome raka kože i raka bešike.

Da ovakva neobična ideja o otkrivanju simptoma opakog oboljenja nije neverovatna govori i podatak da su u dahu obolelih otkriveni tragovi hemikalija kao što su, na primer, derivati benzola.

S druge strane, ispitivanja druge vrste pokazala su da su psi sposobni da otkriju ove hemikalije u veoma malim, gotovo nemerljivim koncentracijama!

Istraživači Fondacije Pain Strit  iz San Anselma u Kaliforniji izabrali su tri labradora retrivera i dve portugalske pudlice, koje su potom dresirali nekoliko sedmica koristeći uzorke daha pacijenata obolelih od raka.

Da bi testirali koliko su psi naučili, naučnici su upotrebili nove uzorke i dali ih psima da onjuše kako bi pokušali da od 55 obolelih od raka naprave razliku između
31 pacijenta koji si imali rak dojke od 24 obolela od raka pluća. Oboljenja su kod obe grupe pacijenata potvrđena biopsijom. Psima je, istovremeno, dato da onjuše i 83 uzorka daha zdravih osoba.

Objektivnosti radi, ni vlasnici pasa niti istraživači koji su obavljali oglede nisu znali koji uzorci potiču od zdrave osobe, a koji su od obolelih.

Rezultat: psi su na osnovu uzoraka daha otkrili 99 odsto obolelih od raka pluća. Kad je reč o raku dojke, ishod procenta uspešnosti ovog metoda detekcije je 88 odsto.

Ovakav ishod naveo je Džejmsa Vokera, rektora Državnog univerziteta na Floridi, da zaključi kako su ispitivanja o ovakvom metodu otkrivanja raka zaista uverljiva. On i njegove kolege pokazali su da psi mogu da nanjuše i rak kože.

"Sledeći korak je da utvrdimo da li psi zaista otkrivaju samo rak ili su, možda, sposobni da osete i više kao što su neki opštiji simptomi bolesti koji dolaze, na primer, usled nekog zapaljenja", najavio je Voker.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.