PREPORUKA ZA DANAS: Milica Milisavljević Dugalić - recept, koncert, izložba, film, restoran

Davne 1971. godine, Milica je bila najmlađi pobednik festivala Maksimetar, a iste godine snimila je svoju prvu ploču. 1977. počinje da sarađu je sa muzičkom grupom Kosovski božuri, sa kojima je objavila album za PGP RTB. Svoju samostalnu  karijeru započela je nastupom na festivalu Prizren 1980. 1986. godine na Jugoviziji u Prištini predstavila je Kosmet, a isto i 1991. godine u Sarajevu. Ova dama može se pohvaliti mnogim nagradama, između ostalog, dobitnica je i plakete Počasni građanin Kosovske Mitrovice za  sav dosadašnji trud i rad na očuvanju tradicionalne pesme Kosova i Metohije. Nikada se nije bavila komercijalnom muzikom, jer joj je kvalitet uvek bio na prvom  mestu, pa je takve pesme birala i kao muzička urednica RTV Priština. Danas za naš portal daje svojih 5 preporuka.

Ilustracija/pixabay

RECEPT  

Brza keks torta zbog toga što je pravi letnji kolač, ukusan, jednostavan za pripremu, ekonomičan, dostupan svakom domaćinstvu.

Sastojci :

500g keksa po želji

4 žumanceta

6 kašika šećera

4 kašike brašna

0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa

1 vanilin šećer

kašika maslaca

Priprema:

Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešati. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Ukrasiti šlagom.

 

Foto: Promo

 

KONCERT

Koncert Darka Rundeka. Jedan od najznačajnijih kantautora sa prostora ex YU čija je muzika i poetika postala deo života od tinejdžera do ljudi preko pola veka. Rundek je ovog leta vrlo prisutan u Srbiji na svim velikim festivalima, a povod je 20 godina od izlaska prvog samostalnog albuma ,,Apocalypso”. Uskoro ponovo nastupa u Beogradu u okviru Beer festa. Za mene je važan zato što je kvalitetna konstanta. Još iz vremena kada je vodio grupu Haustor, pa sve do samostalnih nastupa, Rundek je specifičan, prepoznatljiv i svaka njegova pesma nosi poruku. Darko kaže:,,Počistite svoje dvorište da biste čistili tuđe”. Obožavam tog multiumetnika i njegovu skromnost, svojstvenu samo velikim ljudima.

sr.wikipedia.org

 

Foto: Promo

IZLOŽBA

,,Zaostavština Olje Ivanjicki” u Istorijskom muzeju Srbije, autora izložbe Tijane Jovanović Češke saradnice u realizaciji postavke direktora fonda ,,Olja Ivanjicki”, Suzane Spasić. Postavka predstavlja, do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Izložba je otvorena do novembra 2017.godine. Olja Ivanjicki je bila vanvremenski slikar, čovek i prijatelj poznata po tome da je i najtužnije životne situacije oslikala sa lepše strane, dajući im identitet i plastičnost. Za nju je žena bila večita inspiracija.

http://imus.org.rs/exhibitions/zaostavstina-olje-ivanjicki/

Foto: Promo

 

FILM

,,Ko to tamo peva” režisera Slobodana Šijana, prema scenariju Dušana Kovačevića u kojem se na tragikomičnan način predstavljaju dogodovštine putnika, a kroz njih ljudski karakteri. Radnja filma se dešava u starom autobusu na putu iz provincije za Beograd, uoči nemačkog napada na Jugoslaviju 1941. godine i u takvim okolnostima akteri filma su individue za sebe. Humor, životne scene, međuljudski odnosi, podmetanje, ljubav, profit, obeležavaju film ali su objedinjeni sa ciljem da dođu do Beograda. Taj film će se gledati uvek, a u analima filmske kinematografije je zabeležen kao poseban. Fantastična ekipa glumaca, eksterijer kroz koji prolazi čuveni ,,crveni autobus”, sve je prosto neponovljivo, a replike iz filma znaju svi od 5 do 85 godina. Vozi, Miškooo!

www.imdb.com/

 

                                                                    Foto: Instagram

RESTORAN

,,Vila Maska” u  srcu Vračara koji preporučujem zbog toga što, pored neobičnih jela, svaki kutak odiše specifičnim enterijerom nesvakidašnjim za balkansko podneblje. Bilo da sam u društvu ili sama, rado odem kada želim da se opustim ili tražim inspiraciju pred neki novi izazov. U njemu uvek mogu da sretnem zanimljive ljude. U toj neobičnosti i šarenilu osećam se srećnom.

www.vilamaska.com

Autor: Nina Dotlić

Foto: Fotoatelje Moma Negovanović

 

 

 

Pogledajte još