ODRŽANA PRVA DRAMSKA PREMIJERA 68. IGARA: Glembajevi uspešno debitovali pred festivalskom publikom!

Brojnoj publici nije smetala vrućina da se u potpunosti posveti složenoj porodičnoj priči o Glembajevima - ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknut od stvarnosti, ludacima, zatočenicima vlastite svesti i savesti, ubicama i varalicama. U prostoru Umetničke galerije Dubrovnik, koji je predstava iskoristila na više nivoa, publika se našla u 1913. godini uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije. Ovo uprizorenje velikog Krležinog teksta, publiku je uvelo u "čvrsti mitski svet Glembajevih", kako je kazao reditelj Sviben, svet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Porodice i spram Žene, ali i spram Smrti, stoga se u ovoj inscenaciji drame pojavljuje čitava povorka mrtvih duša. Osim pomenutih tema, izražena je i ona socijalna, koja je danas u doba propadanja Agrokora ponovo aktuelna i dokaz da je takva propast, bukvalno preko noći, sasvim moguća.

Sjajan glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembajevi, Anja Šovagović Despot kao baronica Kasteli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović je Angelika, Fabriczi je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmann, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro drobnice te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, muziku je komponovao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svetla potpisuje Ivo Nižić, a tona Christian Kanazir.

Dubrovačke letnje igre zahvaljuju Umjetničkoj galeriji Dubrovnik na gostoprimstvu te Zagrebačkom kazalištu lutaka, Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te onom u Osijeku i Muzeju grada Osijeka na pomoći i podršci u produkciji ove predstave, kao i Krašu - Bajadera koji je pružio finansijsku podršku za realizaciju ove produkcije. Kako se "zatvoreni glembajevski svet" uklopio u ambijent Umetničke galerije koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika 68. Igara ima priliku saznati i večeras te 8., 9. i 10. avgusta, svako veče s početkom u 21:30 sati.

Pogledajte još