Ekonomisti: Realna opasnost od rasta inflacije

BEOGRAD, 8. maja 2007. (Beta) - Saradnici Ekonomskog instituta upozorili su u utorak da politička nestabilnost u Srbiji može prouzrokovati rast inflacije i slabljenje domaće valute.

"Ako uslede novi parlamentarni izbori i usvoji se predloženi budžet, javna potrošnja i inflacija će rasti, a smanjiće se investicije i privredni rast", rekao je Stojan Stamenković iz Ekonomskog instituta.

On je na promociji novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi" i "Konjunkturnog barometra" ukazao da ekonomska situacija u Srbiji nije dobra, iako statistički podaci, za sada, nisu alarmantni.

"U prvom tromesečju ove godine nastavljen je privredni rast, inflacija je manja od projektovane, povećan je izvoz, ali realna opasnosti preti od prevelikog uvoza i rasta plata u javnom sektoru, koji podstiču rast cena", naveo je Stamenković.

Prema njegovoj proceni, spoljnotgovinski deficit na kraju ove godine biće između osam i devet milijardi evra, ako se održi sadašnji rast izvoza i uvoza.

"Tehnička vlada će nastaviti da održava povoljnu sliku o ekonomskim kretanjima, tako da će ostati skrivena 'mina" koja preti od rekordno velikog spoljnotrgovinskog deficita i izostanka stranih investicija", naglasio je Jurij Bajec.

Građani će, kako je dodao, na pogoršavanje ekonomske situacije reagovati tek kad vide promene u svom kucnom budžetu, odnosno kad inflacije počne da raste.

Novi talas infalcije, kako su poručili saradnici Ekonomskog instituta, Srbiju bi unazadio za nekoliko godina, a pogotovo preduzeća i građane koji su se zadužili.

Pogledajte još