Lubenica - idealna hrana za vruće dane!

Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pegava ili prugasta. Ovo voće možete pronaći u supermarketima tokom cele godine, no najbolje je jesti ga u letnim mesecima, jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma, sadrži puno vode, a ima samo 30 kalorija na 100 g.

Lekovita svojstva lubenice

Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Ona sadrži aktivne materije koje ublažavaju upalna stanja i antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimuliše rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitohemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utiče na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina. Takođe, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6, sadrži kalijum i magnezijum, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulisanju krvnog pritiska. Odličan je izvor vitamina B1 – vitamina koji učestvuje u proizvodnji energije.

Koštice lubenice nisu štetne - upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalijuma i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Čišćenje organizma lubenicom

Ako želite iskoristiti sezonu lubenica i pritom očistiti svoj organizam, napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom. Ujutro i uveče popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu.

Nije određeno koliko lubenice smete pojesti - to zavisi samo od vas. Ako želite, tokom dana možete pojesti i do 5 kg lubenice. Bez obzira na to da lubenica sadrži čak 92% vode, tokom čišćenja svejedno trebate da pijete vodu. Idući dan započnite voćem, a par sati nakon toga možete pojesti kuvano povrće ili laganu supicu.

Čišćenje tela lubenicom je zdravo i nije naporno za organizam. Ovo čišćenje možete napraviti dva puta mesečno u letnjem periodu.

 

Ilustracija/Pixabay

Čaj od semenki lubenice

Edgar Kejs posebno preporučuje čaj od semenki lubenice osobama koje imaju kamen u bubregu. Ovaj čaj također stimuliše rad bubrega. Da biste pripremili čaj, potrebna vam je jedna kašika semenki lubenice, prethodno samlevenih.

Prelijte semenke s pola litra kipuće vode i ostavite da se čaj ohladi. Zatim procedite i odmah popijte čaj. Ako je moguće, uvek pripremite sveži čaj. Čaj pijte tri puta nedeljno, a možete ga piti i više puta na dan.

Lubenica za vitku liniju

Kao i svo voće, lubenica pomaže pri mršavljenju i održavanju željene telesne težine. Lubenica sadrži mali broj kalorija - svega 30 na 100 grama. Zbog visokog sadržaja vode smanjuje apetit i ima osvežavajuće delovanje. No, lubenica ima visok glikemijski indeks. Ako patite od šećerne bolesti, jedite lubenicu uz drugo voće niskog glikemijskog indeksa.

Zanimljivosti

  • Senat Oklahome je 17. aprila 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem.
  • U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice.
  • Svaki deo lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
  • Uprkos opšeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u frižideru da biste sačuvali njen ukus, boju i aromu. Ipak, ako ste lubenicu već prerezali, najbolje je staviti je u frižider i što pre pojesti

Izvor: Alternativa Za Vas

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.