KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavljaju Amiru Medunjanin

Amira Medunjanin, dobitnica prestižne nagrade za Najbolji ženski vokal 2012. godine, koju dodeljuje francuska Fondacija „Orange“, nakon gostovanja na albumu A Secret Gate 2003. godine grupe Mostar Sevdah Reunion, snimila je svoj debitantski album Rosa („Snail Records“), 2005. godine, koji je muzički kritičar Klajv Dejvis proglasio albumom godine. Potom, usledili su kompakt-diskovi Live („Gramofon“, 2009), sa snimcima koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo, i Zumra („World Village“, 2010), realizovan u saradnji sa harmonikašicom Merimom Ključo. Album Amulette („Harmonia Mundi“, 2011), na kojem su svirali Bojan Zulfikarpašić, Bahar Kalife, Nenad Vasilić, Kim Barton, Valter Kvintus i Vlatko Stefanovski, dobio je odlične kritike u uglednim svjetskim  časopisima kao što su Gardijan, Dejli Telegraf, Fajnenšel Tajms, Obezrver itd. Nakon albuma Silk and Stone, („Harmonia Mundi“, „World Village“, 2014), snimljenom u studiju Male koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, poslednji kompakt-disk Damar snimljen je u studiju „Real World Studios“ Pitera Gabrijela u Velikoj Britaniji.

Ante Gelo, gitarista, kompozitor i aranžer, diplomirao je džez gitaru na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu. Nastupao je na brojnim koncertima i džez festivalima,  u poznatim dvoranama, a ostvario je saradnju sa umetnicima Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Tamarom Obrovac, Lijem Harperom, Albertom Marsikom, kao i izvođačima pop muzike. Dobitnik je više „Porina“.

Zvonimir Šestak, kontrabasista, studirao je džez kontrabas prvo na Kertner Landesk konzervatorijumu, potom na Univerzitetu u Gracu. Saradnju sa Big bendom Hrvatske muzičke omladine započeo je 2009. godine,  а  sarađivao je sa umetnicima kao što su Tamara Obrovac, Satoši Inoue, Debora Karter, Sajmon Marolu, Klemens Marktl i dr. Nastupa na džez festivalima i koncertnim dvoranama širom svijeta. Dobitnik je Nagrade „Status“ Hrvatske muzičke unije, kao i više „Porina“.

Bojan Zulfikarpašić, pijanista, kompozitor i aranžer, nakon školovanja u Mičigenu, zainteresovano se za bogatu tradiciju balkanske muzike. Nakon preseljenja u Pariz 1988. godine, objavio je prvi album Bojan Z Quartet, a onda su usledili Solobsession, Transpacifik, Xenophonia, Soul Shelter, Duo, kao i saradnja sa džez muzičarima, Skotom Kolijem, Našitom Vejtsom, Žilijenom Luroom itd. Nastupio je na više od hiljadu koncerata, na najpoznatijim džez-festivalima. Nosilac je titule Vitez reda umetnosti i književnosti Francuske vlade.

Foto: KotorArt / Edvin Kalić 

Pogledajte još