Bečke pijace u akciji za socijalno ugrožene

Bečka pijačna služba pronašla je rešenje u saradnji sa socijalnim udruženjem „Viner tafel“ (Wiener Tafel) koje ima veliku logističku organizaciju i preostale namirnice sakuplja i deli socijalno ugroženim grupama stanovništva.

- Kao gradska služba zalažemo se za to da se namirnice ne rasipaju, ali takođe i da hrana koja se deli bude bezbedna za konzumiranje. Na pijaci je u ponudi samo savršeno voće i povrće kao i mlečni proizvodi. U suprotnom bi kupci otišli u supermarkete - objašnjava Aleksandar Hengl iz Bečkih pijaca.
Od 2011. godine Bečka pijačna služba sarađuje sa udruženjem „Viner tafel“. Oko 400 volontera iz tog udruženja svakodnevno sakuplja namirnice sa bečkih pijaca, koje nisu prodate i odnosi u 117 socijalnih ustanova u gradu kao što su: domovi za beskućnike, ženske kuće, narodne kuhinje, ustanove za zavisnike od narkotika, izbegličke kampove.

Ovakvom saradnjom čuvaju se resursi, sprečava se gomilanje otpada i konačno čuva životna sredina. Da bi povećali količinu „spašenih“ namirnica na velikoj bečkoj pijaci podignut je objekat gde se nalazi magacin, hladnjače i prostor gde će ubuduće biti kuhinja. Plan je da se tokom naredne tri godine udvostruči količina namirnica koja će biti sačuvana od bacanja a 24.000 socijalno ugroženih bude obezbeđeno hranom.

Pogledajte još