Svemoćno jabukovo sirće

- Jabukovo sirće bi obavezno trebalo nositi na letovanje, kao sastavni deo priručne apoteke, jer može da učini mnogo za zdravlje svakog člana porodice. Ova jednostavna i zdrava namirnica pomaže kod infekcija, stomačnih tegoba, prehlade, trovanja, brani organizam od virusa i bakterija. Vekovima se koristi u lečenju psihofizičkih problema, za bolje varenje i cirkulaciju krvi, lečenje grla, bubrega, žuči, regulisanje holesterola i šećera, kod proširenih vena, sprečava stvaranje tromba i čisti krv od toksina.

Na koji način se primenjuje terapija?

- Kada ste umorni, malaksali, osećate bolove u mišićima ili imate osećaj da ćete se prehladiti, obloge od jabukovog sirćeta i njegovo utrljavanje u kožu, pomoći će mišićima i dati telu snagu. Ove obloge pomažu i kod problema sa venama, pa nestaje bol, grčevi u listovima i osećaj da su vam noge teške, što se naročito dešava tokom leta. Ako imate bolove u vratu i leđima, kao posledicu promaje ili dugog i nepravilnog sedenja, utrljajte sirće. Vratiće telu pokretljivost i vitalnost, posebno nakon umora od dugog puta ili neprospavane noći.

Kaka jabukovo sirće pomaže u slučaju stomačnih problema?

- U letnjim mesecima, posebno u uslovima kampovanja ili prilikom konzumiranja lako kvarljive hrane, može doći do stomačnih tegoba. U takvim situacijama jabukovo sirće je od krucijalne pomoći. Može da spreči trovanje i predupredi sve vrste stomačnih infekcija i zarazu. Istovremeno, omogućava probavnom traktu normalan rad. Ukoliko, pak, često preterujete u jelu, masnoj hrani i piću, grickalicama i slatkišima, krv postaje kisela i organizam vremenom počinje da trpi i oboljeva. Čim unesete sirće u organizam, normalizuje se PH vrednost u krvi.

Nutricionista Predrag Nenadić ističe da aktivni kalijum u jabukovom sirćetu poboljšava koncentraciju, mentalnu i radnu sposobnost. Ovu namirnicu preporučuje i kao prirodno i zdravo sredstvo za dezinfekciju, kojim možete da prebrišete pribor za jelo, posuđe i čaše, a potom ih isperete vodom.

OSVEŽAVA I DAJE SNAGU

Jabukovo sirće uz dodatak bistrog soka od jabuke ili čiste vode u razmeri jedan prema pet, potpuno će vas relaksirati. Ovaj napitak osvežava telo, ublažava žeđ i snažno okrepljuje organizam. Mineral kalijum iz prirodnog sirćeta aktivira metabolizam, podiže energiju tako da se nećete osećati pospano i umorno.

BOLOVI U GRLU

Ukoliko osetite bolove u grlu zbog ledenog pića, sladoleda ili kao posledica prehlade, sagovornik "Života plus" predlaže da isperete grlo nerazblaženim jabukovim sirćetom nekoliko puta dnevno. Ako je prehlada uzela maha, zaustavićete je ukoliko dva puta dnevno popijete sirće razblaženo u vodi (1:5) i istopite aspirin ili paracetamol u slučaju visoke temperature.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još