Otkrivamo zašto je plivanje odlično za svakoga

1. Pomaže kod mršavljenja. U sat vremena plivanja možete sagoreti 500 kalorija. Aktivirate svaki deo tela i svaki mišić a telo vam se ne napreže.

2. Simultano jača telo i kardio sposobnosti. Kod plivanja nema nikakvog pritiska na zglobove, ali rezultati su snažni. Plivanje se smatra aerobikom, ali vežbanje u vodi takođe pruža umereni otpor, što rezultira jačanjem snage tela. Trening u kojem je potreban otpor poboljšava ravnotežu, san i zdravlje kostiju.

3. Pomaže da pluća ostanu zdrava. Plivanjem se povećava kapacitet pluća, što znači da će telo bolje sprovoditi kiseonik i neće lako ostajati bez vazduha niti osećati zadihanost. Jaka pluća mogu pomoći i u sprečavanju nekih bolesti.

4. Nikada nije prerano, kad su godine u pitanju, da počnete da plivate, a i starije osobe koje pate od artritisa ili ograničenja zbog kilaže mogu da profitiraju od blagodeti plivanja. Dakle, plivati može svako, bez obzira na kilažu, godine ili fizičke sposobnosti.

5. Ublažava simptome asme. Dok plivamo, pluća moraju da rade jače kako bi opskrbila krv sa dovoljno kiseonika.

6. Podmlađuje! Možda ne briše bore, ali dokazano je da smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

7. Umanjuje rizik od dijabetesa. Redovnim vežbanjem smanjuje se nivo glukoze u krvi. Aerobne vežbe i trening otpora, svaki zasebno ili u kombinaciji, poboljšavaju kontrolu šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tip 2, pokazalo je istraživanje.

8. Dobro je i za trudnice. I to ne samo za majku nego i za dete. Telo se ne napreže, ne pregreva, a plivanje sa licem nadole osigurava optimalni protok krvi u matericu.

9. Deluje umirujuće. Voda je simbol obnavljanja i bistrine, a istraživanja su pokazala da vreme provedeno blizu vode ima sličan učinak na mozak kao i meditacija. Voda nam omogućuje predah od konstantnog simuliranja mozga informacijama.

10. Povezuje vas sa prirodom. Kad plivamo u moru, reci, ili jezeru bliže smo prirodi, a vreme provedeno u prirodi doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju pomažući u održavanju zdrave telesne težine, umanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.