NUTRICIONISTI SAVETUJU: Ovo su namirnice koje pomažu da imate bolji san

Ležite u krevetu dva sata, a već je 3h posle ponoći i ne možete da zaspite? I tako iz večeri u veče. Nekada uspevate da nadoknadite nedostatak sna popodne, ali to nije rešenje…

Istraživanja su pokazala da na naš san prilično utiče ono što smo pojeli za večeru.

- Ne postoji hrana koje će biti tako čarobna da nas stavi u stanje sigurnog sna. Ipak, možemo da pobošljamo kvalitet noćnog odmora tako što ćemo jesti najmanje dva sata pred odlazak u krevet - tvrdi nutricionista Džesika Katc iz Njujorka.

Ono što je dobro da jedemo u večernjim satima je hrana bogata aminokiselinama:

- Čia semenke, orasi i proteini pozitivno deluju na spavanje. Takođe, jela sa smeđim pirinčem su odlična, ako vas muči nesanica. Kombinujte namirnice bogate aminokiselinama sa npr. avokadom, jer je bogat magnezijumom, koji omogućava relaksaciju mišića - objašnjava Džesika.

Ako pak ne uspevate da ne jedete ništa sata sata pred spavanje, onda jela koja obično praktikujete za doručak će poslužiti za večeru:

- Ovsena kaša sa bananom je jedna opcija, topla čaša mleka je takođe preporučljiva. Bitno je da se držite podalje od hrane koje je bogata kofeinom i veštačkim šećerom - tvrdi Džesika.

Izvor; Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još