ZA LEPE I ZDRAVE ZUBE: Ove namirnice bi trebalo da izbegavate

Navodimo listu namirnica koje vaš zubar želi da izbegavate.

1. Seme suncokreta

Semenke imaju čvrstu ljusku koja može da ošteti zube kada pokušavamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija će biti oljušteno seme.

2. Kockice leda

Drobljenje kockica leda zubima je nešto što obavezno treba izbegavati jer oštećuje zubnu gleđ. Kada vršite međusobni pritisak na dva kristala, jedan mora da pukne.

3. Sportska pića

Iako sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte da zaboravite da su puna šećera. Ponekad nije loše popiti sportsko piće, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku.

4. Voda s ukusima

Iako nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s ukusima i sportska pića menjaju pH pljuvačke – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom kada se unište svi njeni slojevi, teško će se obnoviti. Tada zubi postaju osetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

5. Suvo voće

Zbog svoje lepljivosti, suvo voće dugo se zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još