Uručene Vukove nagrade

BEOGRAD, 18. februara 2010. (Beta) - Vukove nagrade za 2009. godinu, koje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije (KPZS), uručene su u četvrtak u Svečanoj sali Skupštine Beograda.

Vukove nagrade za 2009. godinu uručene su Ansamblu "Renesans", glumcu Radošu Bajiću, istoričaru Žarku Dimiću, organizatorima manifestacije Dragačevski sabor trubača, književnicima LJubiši Đidiću, Draganu lakićeviću i LJiljani Habjanović Đurović, vajarki Olgi Jevrić, naučniku Nenadu LJubinkoviću i rektoru univerziteta Megatrend Adamu Saviću.

Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije LJubivoje Ršumović rekao je da KPZS postoji već pola veka sa ciljem da proizvodi i neguje srpsko kulturno blago.

Prema njegovim rečima, Vukova nagrada sjaji imenom Vuka Stefanovića Karadžića, ali i imenima dosadašnjih dobitnika među kojima su i Ivo Andrić i Desanka Maksimović. "Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, ova nagrada poslednje tri godine postaje sve značajnija, i može da se poredi sa nekim od najuglednijig svetskih priznanja", rekao je Ršumović.

Pogledajte još