Kako Instagram otkriva da ste depresivni?

U studiji je analizirano skoro 166 profila korisnika i skoro 44.000 objava na Instagramu, a program je imao oko 70 odsto uspeha u otkrivanju depresije.

Između ostalog, analizirane su boje koje se nalaze na fotografijama, izrazi lica, a uzimano je u obzir i koliko često korisnici objavljuju fotografije. Jedan od znakova depresije može da bude smanjena aktivnost na društvenim mrežama, prenose mediji.

Otkriveno je da osobe čije su fotografije zatamnjene ili zamagljene i imaju slabiji intenzitet boja imaju psihičke probleme.

- Pokušali smo da utvrdimo kakvo ponašanje ljudi otkrivaju, a da toga nisu svesni. Ovi rezultati pokazuju kako vizuelni mediji mogu da pomognu u otkrivanju mentalnih bolesti - navedeno je u studiji.

Takođe, navode i da je moguće otkriti depresiju preko objava jedino ako provera uključuje i fotografije pre nego što je postavljena dijagnoza, kako bi mogli da ih uporede sa ranijim sadržajem.

Tim naučnika planira i da istraži vezu Instagrama i depresije kod porodilja. Oni će na osnovu sadržaja koji majke dele na društvenim mrežama pokušati da predvide jesu li majke sklone postporođajnoj depresiji, pišu mediji.

U obzir nisu uzimani naslovi i komentari uz fotografije, a na osnovu piksela svake od njih ustanovili su da su plave ili sive nijanse boje povezane sa simptomima depresije. Korisnici ove društvene mreže koji nisu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvetljene.

Jedan od znakova depresije su i tužni selfiji koji pokazuju da se osoba s nečim bori. Jedan od efekata koji najčešće koriste osobe koje boluju od depresije je Inkwell koji fotografije u boji pretvara u crno-bele. Za razliku od njih, korisnici koji ne pokazuju simptome ove bolesti, koriste efekat Valencia koji fotografijama dodaje svetlo.

- Dok neki korisnici postavljaju pitanje etičnosti ovakvog način prikupljanja podataka, još jednom se potvrđuje da sadržaj koji delimo na društvenim mrežama, o nama govori više nego što mislimo, želimo, pa čak i znamo - zaključio je profesor Danford.

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još