Blagojević oslobođen krivice za genocid, kazna 15 godina

HAG, 9. maja 2007. (Beta) - Žalbeno veće Haškog tribunala danas je pravosnažno osudilo bivšeg oficira Vojske Republike Srpske, Vidoja Blagojevića, na 15 godina zatvora zbog pomaganja zločina u Srebrenici, oslobodivši ga, istovremeno, krivice za saučesništvo u genocidu nad srebreničkim Muslimanima u julu 1995.

Tadašnji komandant Bratunačke brigade VRS, pukovnik Blagojević, je 2005. bio proglašen krivim za pomaganje u saučesništvu u genocidu i osuđen na 18 godina zatvora.

Veće je ukinulo prvostepenu presudu u delu kojim je pukovnik Blagojević proglašen krivim za saučesništvo u genocidu nad srebreničkim Muslimanima, usvajajući njegov argument da u kritično vreme nije znao za masovna streljanja zarobljenika i da stoga nije mogao sa počiniocima deliti "genocidnu nameru".

Prema pravosnažnoj presudi, Blagojević je znao za prisilna premeštanja i pojedinačna ubistva muslimanskih zarobljenika u Potočarima i Bratuncu, ali to nije dovoljno za zaključak da je bio svestan i namere da svi zarobljenici budu pobijeni.

Ostalih sedam osnova Blagojevićeve žalbe, apelaciono veće je odbilo, potvrđujući da je on kriv za pogamaganje i podržavanje progona, ubistava i prisilnog premeštanja Muslimanima iz Srebrenice.

Pogledajte još