Kandidatura dokaz opredeljenosti za EU

BEOGRAD, 18. februara 2010. (Beta) - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je u četvrtak u Beogradu podnošenje zahteva za članstvo Srbije u EU i ocenila da je to potvrda opredeljenosti zemlje za evropsku integraciju.

Ešton je u izlaganju uoči radnog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva istakla da je za dalji napredak Srbije ka EU ključna saradnja sa Haškim tribunalom i izrazila nadu da će i novi izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Tribunalom biti pozitivan kao i prethodni.

Visoka predstavnica EU je takođe pozdravila incijativu predsednika Srbije Borisa Tadića o usvajanju rezolucije o Srebrenici, ocenjujući da će to doprineti pomirenju na Balkanu. Eštonova je istakla da razlike koje postoje oko Kosova ne treba da uspore rešavanje tekućih problema. "Kosovo mora da bude partner u regionalnoj saradnji", rekla je ona i dodala da bez obzira na različite stavove zemalja članica, EU kao celina gleda na njega kao na region s evropskom budućnošću.

Pogledajte još