Srbi najveće žrtve paralelnih struktura na Kosovu

PRIŠTINA, 19. februara 2010. (Beta) - Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del ocenio je da su kosovski Srbi najveće žrtve "paralelnih struktura" Srbije na Kosovu.

U intervjuu Balkanskoj mreži za istraživačko novinarstvo (BIRN) Del je rekao da su južno od reke Ibar postignuti značajani rezultati, dok je na severu Kosova otpor Srba nezavisnosti Kosova veoma jak. Učešće Srba nastanjenih južno od Ibra na izborima koje je organizovala Priština predstavlja veliku promenu u razmišljanju i to je, prema Delu, "označilo lom desetogodišnje paradigme Beograda" koji je pokušao da zadrži "zamrznuti konflikt", a protiv interesa samog srpskog naroda.

Del je naveo da je protiv održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu ove godine i istakao da oni nisu prioritet, iako politika može da diktira drugačiju odluku. Ambasador SAD na Kosovu je rekao da vladajuća koalicija dobro funkcioniše uprkos problemima. "Ako se politička realnost promeni tako da onemogući ostajanje u koaliciji, onda ne bi bilo pametno da te partije ostanu zajedno", dodao je Del.

Pogledajte još