Japan da obustavi lov na kitove

SIDNEJ, 19. februara 2010. (Beta-AP) - Premijer Australije Kevin Rad postavio je danas Japanu krajnji rok do novembra da obustavi svoj naučni program lova na kitove, u kome se godišnje ubija stotine tih morskih sisara u vodama Antarktika.

Rad je naveo da će se Japan, ukoliko do navedenog roka ne obustavi lov na kitove, suočiti sa "međunarodnom zakonskom akcijom". Australija je još ranije najavila da će zbog lova tužiti Japan pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu ili pred Međunarodnim tribunalom za pomorsko pravo u Hamburgu.

Australija, koja se oštro protivi ubijanju kitova, još pre dve godine je u vode Antarktika poslala brod koji je pratio posadu jednog japanskog kitolovca, i tom prilikom prikupio video materijal i fotografije, za koje je Kanbera navela da mogu biti iskorišćene kao dokaz na nekom međunarodnom forumu.

Rad je istakao da će se Australija radije opredeliti za diplomatske mere kako bi naterala Japan da okonča svoj lov. "Ukoliko to ne uspe, onda ćemo pokrenuti sudski postupak pred početak sezone lova na kitove u novembru 2010. To je krajnji rok i Japancima treba da bude jasno da ćemo to učiniti", rekao je Rad za jednu lokalnu televiziju.

Pogledajte još