Jumko sumnja na diverziju

VRANJE, 19. februara 2010. (Beta) - Holding kompanija Jumko iz Vranja, iz čije je kade za skladištenje u Vranjsku reku iscurelo nekoliko hiljada litara rastvora natrijum hidroksida, podnela je Policijskoj upravi Vranje prijavu u kojoj sumnja na diverziju, rečeno je Beti u toj kompaniji.

Direktor Jumka Zoran Stošić izjavio je kako "veruje da je u pitanju diverzija, jer je slavina preko koje je ispušteno nekoliko hiljada litara 32-procentnog rastvora natrijum hidroksida bila ispravna, pa je do oticanja štetne materije moglo da dođe samo ukoliko je neko sa namerom odvrnuo slavinu".

"Rastvor natrijum hidroksida se iz kade uzima pumpama za proces dorađivanja tkanina u proizvodnji u Jumku, slavina ne služi za ispust rastvora već za oslobađanje čvrstog otpada kao što je pesak, tako da je namernim odvrtanjem slavine i ispuštanjem rastvora natrijum hidroksida, bez sumnje, neko namerno hteo da nanese štetu firmi", kazao je Stošić.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je zbog isticanja rastvora natrijum hidroksida iz Holding kompanije Jumko zagađena Vranjska reka koja se uliva u Južnu Moravu. Protiv Jumka je podneta krivična prijava za privredni prestup.

Pogledajte još