Još nije poznato da li će školarine na fakultetima ostati iste

Prvi rok za upis na fakultete Beogradskog univerziteta trajaće od 20. juna do 15. jula, a drugi od 1. do 20. septembra, čulo se na jučerašnjoj sednici Senata BU.
Kandidati će se na fakultete prijavljivati 20, 21. i 22. juna, a prijemni ispit će biti organizovan 27. 28. ili 29. juna. Upis mora biti gotov do 15. jula. Svi koji se ne upišu na fakultete u prvom upisnom roku imaće pravo na još jedan pokušaj u septembru. U drugom roku potencijalni budući brucoši dokumenta će predavati 3. i 4. septembra, a polaganje prijemnog je zakazano za 5, 6. i 7. septembar.
Upisni termini obično su isti za sve univerzitete u Srbiji. 

Na jučerašnjoj sednici, koja je u stvari bila nastavak sastanka koji je pre dve nedelje prekinut upadom studenata, nije bilo reči o visini školarina, pa još nije poznato da li će Senat usvojiti preporuku rektora Branka Kovačevića i ministra Slobodana Vuksanovića da školarine ostanu iste kao prošlogodišnje ili da eventualno budu povećane za sedam odsto.
Rektor Branko Kovačević ponovio je da je Ministarstvo odobrilo upis oko 30.000 studenta na beogradske fakultete, a školovanje polovine će biti finansirano iz budžeta. Takođe, Senat se složio da Učiteljski fakultet i Fakultet za sport i fizičku kulturu traže povećanje broja budžetskih studenata koji će upisati prvu godinu. Učiteljski fakultet je povećanje tražio zbog spajanja sa Višom pedagoškom školom, a Fakultet za sport tvrdi da primaju najmanji broj budžetskih studenata od svih srodnih fakulteta u zemlji. 

Pre početka sednice na ulazu u Rektorat okupilo se nekoliko studenata koji su zahtevali javno izvinjenje od rektora Kovačevića i Branka Medojevića, prorektora za finansije, jer su, kako su naveli studenti, u medijima izjavili da je protest studenata koji traže smanjenje školarina politizovan i da se ovi akademci izjašnjavaju kao pripadnici Anarhosindikalističke inicijative.
Ipak, obezbeđenje nije pustilo okupljene studente da uđu u zgradu Rektorata, a Branko Kovačević je na početku sednice naveo da nijedan student ubuduće neće smeti da prekida njihove sednice. 

– Svi koji se drznu da uđu u ovu prostoriju biće isključeni sa Univerziteta. Nema više cenkanja sa ovakvim studentima, a ako bude potrebno zvaću i policiju. Sa njima smo završili jer oni neće da razgovaraju već da prave nered. Da li hoće da uče ili neće to je stvar njih i njihovih roditelja – istakao je Kovačević.
Sednica je nastavljena minutom ćutanja zbog tragičnog stradanja asistenta i studenata sa Rudarsko-geološkog fakulteta i zbog smrti Vojislava Petrovića, bivšeg rektora.
Posle toga Senat je usvojio predlog rektora svih fakulteta i Ministarstva prosvete i sporta da svi akademci koji pohađaju prvu godinu studija po novim planovima i programima, a koji osvoje 40 bodova, mogu da upišu sledeću godinu kao budžetski studenti. 

Senat nije usvojio predlog Novosadskog univerziteta koji je tražio da ovi studenti plaćaju pohađanje nastave na svim predmetima koje nisu položili.
Predstavnici Rudarsko-geološkog i Tehnološkog fakulteta obradovani su vešću da je obustavljena tužba koju je država pokrenula protiv njih zbog ogromnog novčanog duga. Naime, Rudarski fakultet je bio dužan 17 miliona, a Tehnološki 40 miliona dinara.
Takođe, članovi Senata su juče usvojili pravilnike o uslovima i načinu angažovanja gostujućeg profesora, o uslovima obezbeđenja kvaliteta i o upisu studenata na zajedničke studije. 

J. Kisin 

http://www.politika.co.yu

Pogledajte još