Srbija od EU traži da uslovi Crnu Goru

PODGORICA, 19. februara 2010. (Beta) - Srpske vlasti nastoje da zvaničnike Evropske unije uvere da Crna Gora "nedovoljno sarađuje" u borbi protiv organizovanog kriminala, a kao dokaz navodi "slučaj Šarić", preneo je u petak podgorički internet portal Analitika pozivajći se na svoje međunarodne diplomatske izvore.

"Strani analitičari procenjuju da se iza optužbi zvaničnog Beograda krije namera srpskih vlasti da sebe predstave kao regionalnog lidera u borbi protiv organizovanog kriminala", piše portal Analitika, čije informacije sve više koriste podgoricki mediji, za koje važi da su bliski crnogorskoj vlasti.

Prema navodima tog portala, zvanična Srbija "lobira kod Evropske komisije da u budućem mišljenju o zahtevu Crne Gore za članstvo u EU umetne i stav da Podgorica nije dovoljno kooperativna u borbi protiv organizovanog kriminala".

Da postoje pritužbe Srbije na račun Crne Gore u institucijama EU, prema pisanju portala "Analitika", potvrdio je i beogradski analitičar Dušan Janjić. Janjić je, kako je preneseno, ocenio da je "slučaj Šarić klasičan primer spinovanja javnosti za unutrašnje političke potrebe u Srbiji".

Pogledajte još