PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA „MARIN DRŽIĆ- VIKTORIJA OD NEPRIJATELJA“: Viktorija za Viktoriju!

Dramaturški koncept predstave Hrvoje Ivanković zasnovao je na preslagivanju i rekontekstualizaciji fragmenata Držićevih dela, povezanih novonapisanim tekstovima te kraćim citatima i parafrazama dela drugih autora. Predstava koja se bavi životom, delom i sudbinom Marina Držića podigla je brojnu publiku na noge. Publika nije skrivala svoje oduševljenje, a predstava se pratila u jednom dahu. Propitujući Držićev odnos prema njegovom Gradu i savremenicima, predstava je izmamila salve smeha, ali i, kako kaže Hekuba 'ima se misliti', podstakla publiku na propitivanje sadašnjosti u kojoj Grad živi, potvrđujući svevremenost Držićevih reči. U zgusnutom sledu događanja, u eruptivnom spoju verbalnog iskaza, plesa, muzike i pokreta, odvijaju se epizode iz Držićeva života: pohađanje dubrovačke gradske škole, druženje s dezvijanom mladosti dubrovačkom, zaređenje i imenovanje za rektora crkvice Svih Svetih u Dubrovniku, odlazak na studije u Italiju gde se počinje baviti pozorištem, povratak u Dubrovnik, putovanje u Carigrad i ponovni povratak u Dubrovnik. U drugom delu nižu se fragmenti iz Držićevih dela (Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Arkulin, Skup), s naglaskom na prizore u kojima oštro kritikuje svoje savremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom. Slede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika, isprepletene su s delovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566, pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike. Rediteljka predstave Ivica Boban jedna je od najvažnijih savremenih hrvatskih pozorišnih autorki, koja je tri puta na Dubrovačkim letnim igrama postavljala dela Marina Držića. Njena predstava Play Držić iz 1978. bila je prva koja je tehnikom postmodernističkog patchworka kroz Držića progovorila o Držiću, a njene postave Hekube iz 1982. i 1991. smatraju se antologijskim ostvarenjima držićevskog teatra. Viktorija od neprijatelja tim se upečatljivim izvedbama pridružuje kao još jedno vrsno uprizorenje Držića u režiji Ivice Boban, i to posvećeno Držiću samome. Može se reći da je Viktorija Play Držić nove generacije, možda i više od toga. Ovaj poklon Gradu, kako je predstavu opisala Ivica Boban, dubrovačka publika je oberučke prigrlila.

Okupljen je sjajan ansambl sastavljen pretežno od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU (Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus), a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svet Držićevog teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa. Tu su još: Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvežbao Lovro Buva.

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja na programu je 68. Igara pod pokroviteljstvom donatora predstave OTP banke još večeras, 21. avgusta te  22. i 23. avgusta u parku Umetničke škole s početkom u 21.30.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.