NATO desant na Pulu, Zadar i Split

Zagreb, 9. maja – Hrvatska javnost nije baš raspoložena za priključenje severnoatlantskom vojnom paktu – zbog čega je vlada morala da pokrene posebnu propagandnu akciju u tom pravcu – ali će zato ove jeseni RH imati do sada najveće vojne manevre na svojoj teritoriji i to prve koje će NATO organizovati u nekoj zemlji koja nije njegova članica. Od 1. do 12. oktobra na severnom i srednjem Jadranu NATO će izvesti velike vojne manevre pod nazivom „Nobl Midas 07”, u kojima će učestvovati oko 9.000 komandosa iz sastava snaga za brzi odgovor, koje su uspostavljene i službeno predstavljene 2003. godine. 

U do sada najvećim vojnim manevrima na tlu samostalne Hrvatske učestvovaće i 50 ratnih brodova, među kojima nosači aviona, fregate, krstarice i podmornice kao i 60 aviona, a ovom međunarodnom desantu na Jadran u vežbi će se suprotstaviti hrvatske odbrambene vojne snage.
U hrvatskim službenim krugovima zadovoljni su ovom akcijom, koju tumače kao priznanje zapadne međunarodne zajednice za njihove napore na putu evropskih integracija. Kako o tome piše najnoviji „Nacional”, takođe se smatra da NATO na ovaj način želi da proveri da li je Hrvatska vojska sposobna da preuzme zaštitnu ulogu i nadzor nad Jadranskim morem. 

Vojne manevre na Jadranu predvodiće američki generali na čelu s komandantom svih NATO operacija u Evropi generalom Bencom Kredokom. Uz njega biće i komandant pomorskih snaga NATO-a admiral Majkl Grutauzen, i komandant interventnih snaga NATO-a smeštenih u Napulju admiral Henri Ulrih.
Jedinice NATO-a koje će na jesen vežbati na Jadranu osnovane su pre četiri godine kao snage koje će prve ulaziti u krizna područja po svetu u skladu s novom vojnom doktrinom NATO-a. Prošle godine u novembru dostigle su punu operativnu snagu i sposobnost koja je planirana, odnosno dostigle su brojnost od oko 25.000 visokoobučenih i vrhunski opremljenih vojnika za brza delovanja i intervencije širom planete. 

Uspostavljanjem tih Snaga za brzi odgovor NATO je doživeo i svoj ključni preobražaj, koji je započeo 1999. godine agresijom na tadašnju SR Jugoslaviju. Bila je to, kao što znamo, prva intervencija NATO-a izvan teritorije za čiju zaštitu je i osnovan i prvi napad NATO-a na jednu zemlju koja ničim nije ugrožavala ni jednu njegovu članicu. Uz sve to i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, bez koje takve međunarodne vojne intervencije nisu legalne. 

R. Arsenić 

http://www.politika.co.yu

Pogledajte još